Životni stil

Tri recepta za najfiniju salatu od svježeg kupusa, mrkve i luka

Coleslaw je američki izraz za salatu koja se priprema od korjenastog povrća poput kupusa i mrkve, a koje se obično sljubljuje s kremastim preljevom na bazi majoneze.

Iako se danas smatra sastavnim dijelom američke kuhinje te se poslužuje uz mesna i riblja jela – najčešće uz roštilj i uz burgere – ta salata originalno potječe iz Nizozemske.

Vjeruje se da je osmišljena u 18. stoljeću, a ime coleslaw potječe od nizozemskog izraza koosla, koji označava salatu od kupusa i mrkve.

Salatu možete pripremiti na više načina. Mi vam donosimo recept za tri različite vrste u nastavku teksta.

Sastojci za kremasti coleslaw:

250 g jogurta

200 g majoneze

180 g naribanog svježeg zelenog kupusa

150 g naribane svježe mrkve

100 g naribanog svježeg ljubičastog kupusa

3 kašike nasjeckanog svježeg peršuna

2 kašike meda

2 kašike octa

so i biber po želj

Priprema kremastog coleslawa:

U velikoj posudi pomiješajte majonezu i jogurt. Začinite je s medom, sjeckanim peršinom i octom. Dodajte so i biber po želji.

Umiješajte svježe nasjeckano povrće, zeleni i ljubičasti kupus i mrkvu. Dodajte i kriške luka.

Pomiješajte sve zajedno. Stavite u frižider da se sastojci sljube i ohlade.

Poslužite ohlađenu salatu kao prilog uz jelo. Prijatno!

Sastojci za coleslaw s preljevom na bazi luka:

300 g naribanog zelenog kupusa

200 g šećera

125 ml biljnog ulja

80 ml octa

20 g naribanog luka

1 čajna kašikica sjemenki celera

so i biber po želji

Priprema coleslawa s preljevom na bazi luka:

Naribajte zeleni kupus i stavite ga sa strane.

U lončiću pomiješajte šećer i ocat i zagrijte smjesu na umjerenoj temperaturi na šporetu dok se šećer na rastopi.

Uklonite lončić sa šporeta i umiješajte preostale sastojke: biljno ulje, naribani luk, sjemenke celera, so i biber. Sve dobro promiješajte.

Ohladite preljev do kraja, a potom ga pomiješajte s naribanim kupusom.

Ohladite u frižideru prije posluživanja. Prijatno!

Sastojci za coleslaw s osvježavajućim preljevom:

180 g svježe naribanog ljubičastog kupusa

180 g svježe naribanog zelenog kupusa

180 g svježe naribane mrkve

65 ml maslinova ulja

40 g suncokretovih sjemenki

40 g sjemenki bundeve

2-3 kašike limunova soka

1 češanj bijelo gluka

½ čajne kašikice kumina u prahu

šaka svježeg peršina

so i biber po želji

Priprema coleslawa s osvježavajućim preljevom:

U velikoj posudi pomiješajte naribani svježi zeleni i ljubičasti kupus te mrkve. Dodajte i svježe nasjeckani peršun.

U tavi tostirajte sjemenke dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju.

Pomiješajte tostirane sjemenke s ostatkom salate.

U staklenki s poklopcem napravite preljev za salatu: ulijte maslinovo ulje, limunov sok, naribani bijeli luk, kumin u prahu, sol i papar. Poklopite staklenku i dobro protresite.

Pospite preljev preko salate i dobro promiješajte.

Stavite u frižider i poslužite ohlađenu kao prilog uz jelo. Prijatno!