Svijet

U jeku ruske invazije korupcijski skandal potresa Ukrajinu. Pljušte ostavke oko Zelenskog

Ukrajinu u jeku ruske invazije potresa veliki korupcijski skandal.

Nekoliko visokih ukrajinskih zvaničnika najavilo je ostavke zbog skandala.

Izvještaji o korupciji u visokim vladinim krugovima pojavili su se tokom vikenda, u vezi nezakonitih isplata zamjenicima ministara i prenapuhanih vojnih ugovora.

Korupcijski skandal: “Napuhane” cijene

Zamjenik ministra obrane Vjačeslav Šapovalov, zamjenik šefa predsjedničke administracije Kirilo Timošenko i zamjenik glavnog tužitelja Oleksij Simonenko su među zvaničnicima koji su podnijeli ostavke.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da se provode kadrovske promjene na višim i nižim razinama, prenosi Euronews.

Međutim, skandal bi mogao oslabiti entuzijazam Zapada za vladu u Kijevu. Ukrajina ima dugačku historiju klimave vlasti, posebno u vrijeme kada traži veću vojnu podršku.

Tokom vikenda, istraga ukrajinskih medija optužila je Ministarstvo odbrane da je potpisalo ugovore za snabdijevanje trupa hranom na prvoj liniji po “dva do tri” puta većoj cijeni od regularne.

Riječ je o iznosu od 320 miliona eura za 2023. godinu, navodi portal ZN.UA.

“Čak i ako su te optužbe neutemeljene ostavke će omogućiti očuvanje povjerenja društva i međunarodnih partnera”, stoji u saopćenju Ministarstva odbrane.

U nedjelju je Ministarstvo odbacilo optužbe kao lažne. Tvrdi da su izvještaji “namjerna manipulacija”.

Upozoreno je da će otvoriti istragu o “širenju obmanjujućih” informacija. Navode da one “štete interesima odbrane tokom posebnog razdoblja”.

U međuvremenu, antikorupcijska policija uhapsila je zamjenika ministra infrastrukture pod sumnjom da je prošlog septembra primio 367.000 eura. To je navodno bilo mito za kupovinu precijenjenih generatora, što ministar poriče.

Dobavljač je tvrdio da je to bila pogreška. Tvrdi da novac nije promijenio vlasnika.

Osjetljiv trenutak

Opet je vrijeme iznošenja optužbi osjetljivo, s obzirom na to da je Ukrajina zahvaćena nestankom struje u oštrom zimskom vremenu.

Skandal, koji je uzburkao Ukrajinu, dolazi u trenutku kada se evropske zemlje svađaju oko isporuke Kijevu tenkova Leopard 2 njemačke proizvodnje.

Ukrajina kaže da ih treba za probijanje ruskih linija i ponovno zauzimanje teritorije. Neki evropski zvaničnici upozoravaju da bi isporuka takvog teškog naoružanja mogla eskalirati sukob.

David Arakhamia, čelnik stranke Sluga naroda, kojoj pripada i Zelenskij, rekao je da bi se zvaničnici trebali “usredotočiti na rat, pomoći žrtvama, smanjiti birokratiju i zaustaviti sumnjive poslove”.

“Ako humani pristup ne uspije, učinit ćemo to u skladu s vanrednim stanjem”, rekao je Arakhamia.

Zelenskij je izabran 2019. godine za predsjednika uz obećanje opsežnih reformi za borbu protiv korupcije i poboljšanje ekonomije.

Tokom svog mandata, ukrajinski predsjednik smijenio je brojne ministre i zvaničnike dok se borio protiv zloćudnog utjecaja moćnih ljudi u zemlji.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare