Svijet

Velika Britanija i zvaničnik UN-a osuđuju smrtne kazne zarobljenim Britancima u Donbasu

Velika Britanija je osudila proruske vlasti u Donbasu zbog, kako je nazvala, “nevjerovatnog kršenja” Ženevske konvencije nakon što su dvojica britanskih državljana, koji su zarobljeni u separatističkoj regiji dok su se borili za Ukrajinu, osuđeni na smrt.

Glasnogovornik Borisa Johnsona rekao je da razgovara s Ukrajinom, a ne s Rusijom o situaciji s kojom se suočavaju Aiden Aslin i Shaun Pinner, koje je jučer sud u samoproglašenoj Narodnoj Republici Donjeck (DNR) proglasio krivima za “plaćeničke aktivnosti”.

Aslinova porodica rekla je da on i Pinner “nikada nisu bili plaćenici”.

Oni su već živjeli u Ukrajini kada je izbio rat i “kao pripadnici ukrajinskih oružanih snaga, prema njima se treba odnositi s poštovanjem kao prema svim drugim ratnim zarobljenicima”, navodi se u saopćenju porodica.

Zvaničnik Ujedinjenih naroda rekao je da su suđenja vođena u takvim okolnostima jednaka ratnim zločinima.

Portparol premijera Johnsona rekao je da je prioritet Velike Britanije surađivati ​​s ukrajinskom vladom kako bi osigurali puštanje vojnika što je prije moguće.

Upitan hoće li Britanija također razgovarati s Rusijom, glasnogovornik je rekao:

“Nemamo redovinu komunikaciju s Rusima.”

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss nazvala je osudu Aslina i Pinnera “nevjerojatnim kršenjem Ženevske konvencije”.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je kako je britanska reakcija “često histerična” i da bi se trebala žaliti vlastima samoproglašenih DNR-a u vezi s vojnicima.

Britanija ne priznaje DNR, a ukrajinska vlada nema kontrolu nad dijelovima istočne Ukrajine koje drže separatisti.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare