Nauka

Veliko otkriće: Moćni teleskop detektirao planetu izvan Sunčevog sistema

Moćni teleskop Amerike svemirske agencije (NASA) James Webb došao je do još jednog velikog znanstvenog otkrića pronašao je tragove ugljikovog dioksida na planeti izvan Sunčevog sistema.

Iako taj egzoplanet nikad neće biti pogodan za život, uspješan pronalazak CO2 znanstvenicima daje nadu da se može doći do sličnih zapažanja na planetima bližim Zemlji, prenosi France Presse.

Otvara vrata

“Moja prva misao bila je “Vau, stvarno imamo priliku detektirati atmosfere planeta veličine Zemlje, napisala je na Twitteru Natalie Batalha, profesorica na sveučilištu California u Santa Cruzu, jedna od stotine istraživača na projektu Webb.

Studija egzoplaneta WASP-39, vrućeg plinovitog diva koji kruži oko zvijezde 700 svjetlosnih godina daleko, uskoro će biti objavljen u časopisu Nature.

“Za mene to otvara vrata za buduća istraživanja superzemalja ili čak planeta veličine Zemlje”, rekao je Pierre-Olivier Lagage, astrofizičar francuske Komisije za atomsku energiju (CEA).

Superzemlje su planete veće od naše, ali manje od Neptuna.

Otkrivanje ugljikovog dioksida će naučnicima pomoći i da bolje saznaju kako se WASP-39 formirao, saopćila je NASA.

Taj egzoplanet kruži oko svoje zvijezde jednom svaka četiri dana, ima masu četvrtine Jupitera, no 1,3 puta veći promjer. Frekvencija njegove orbite i velika atmosfera učinili su WASP-39 idealnim kandidatom za rana testiranja Webbovog infracrvenog senzora NIRSpec.

Poseban trenutak

Teleskopi Hubble i Spitzer već su detektirali vodenu paru, natrij i kalij u atmosferi te egzoplanete, no tek s Webbom je otkriven i ugljikov dioksid.

“Bio je to poseban trenutak, prijeđena je važna granica u znanosti egzoplaneta”, rekao je Zafar Rusamkulov, istraživač sa sveučilišta Johns Hopkins, u NASA-inom priopćenju.

Taj devet milijardi dolara vrijedan teleskop, imenovan po direktoru NASA-e od 1961. do 1986. godine, lansiran je krajem prošle godine.

Projekt predvodi NASA u partnerstvu s evropskim i kanadskim svemirskim agencijama, a teleskop je 100 puta snažniji od Hubblea.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare