BHDoktor

Vjerojatno žvačete hranu na pogrešan način: Ovo su savjeti stručnjaka

Mogli biste se iznenaditi koliko je zapravo važno pravilno žvakati hranu. Naime, jednostavna radnja rastavljanja hrane na male komadiće može spriječiti mnoge probavne probleme, donosi The Sun. Doktori upozoravaju da, ako se hrana ne žvače pravilno, veći komadići ulaze u probavni trakt kvareći pritom cjelokupno zdravlje naših crijeva. Također uzrokujući neugodne probleme poput grčeva u trbuhu i nadutosti.

Istraživanja su otkrila da stanje dobrih i loših bakterija koje žive u našim crijevima može također utjecati na naše raspoloženje, imunitet i tjelesnu težinu. Stoga stručnjaci upozoravaju da veliku ulogu u probavljanju hrane ima upravo način na koji žvačemo hranu prilikom jedenja.

”Naša probava ne počinje u crijevima, već mnogo ranije – u našim ustima. Stoga obavezno odvojite vrijeme za uživanje u hrani, žvačući svaki zalogaj otprilike 20 puta”, savjetuje nutricionistica Eleanor Thrupp.

Ona usput preporučuje da za vrijeme jela izbjegavamo korištenje mobitela ili gledanje televizije.

”Prebrzo i užurbano jedenje može rezultirati time da često pojedete više nego što biste inače. Isto tako, kada jedete prebrzo, ne razmišljate o tome koliko puta prožvačete jedan zalogaj. To dovodi do neugodnog osjećaja nadutosti i probavnih smetnji jer vaše tijelo nema vremena za pravilnu probavu konzumirane hrane”, dodaje.

Odabir namirnica za jelo važan je aspekt pravilne prehrane. Danas znamo da je nedostatak vlaknastih tvari u prehrani te nedostataka fibroznih dijelova mesa zabrinjavajući.

Stoga moramo birati hranu koja će nas podsjetiti da žvačemo duže, poput cjelovitih žitarica, voća, povrća, mahunarki i mesa smještenog oko kostiju s puno vezivnog tkiva. Te namirnice bogate vlaknima i hranjivim tvarima, da bi se pravilno asimilirale zahtijevaju pravilno žvakanje i uključivanje mišića glave i vrata, te potiču lučenje sline.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare