obratiti javnosti vladimir putin drži ispruženu ruku dok govori plava pozadina
Svijet

Vladimir Putin ponovo napada: “Hitlerovi nasljednici žele se boriti s Rusijom”

Vladimir Putin je rekao da Rusiji ponovo prijete njemački tenkovi.

Mislio je pritom na oklopnjake Leopard 2 koje je Zapad obećao Kijevu. Povukao je ruski predsjednik jednu paralelu između rata protiv Hitlera i ruske vojne kampanje u Ukrajini.

“Nevjerovatno je, ali njemački tenkovi Leopard, na kojima su iscrtani križevi, ponovno nam prijete”, rekao je ruski predsjednik u Volgogradu (nekadašnjem Staljingradu), na jugozapadu Rusije.

Vladimir Putin: Prisjetio se Bandere

Rekao je to prilikom proslave 80. godišnjice sovjetske pobjede nad njemačkom vojskom u Staljingradu.

“I još jednom, Hitlerovi nasljednici žele se boriti s Rusijom na ukrajinskom tlu, služeći se banderovcima”, riječi su Putina.

Mislio je pritom na pristaše ukrajinskog radikalnog nacionaliste Stjepana Bandere (1909-1959.).

Od početka ofanzive koju je poveo u Ukrajini 24. februara, Vladimir Putin tvrdi da su politički čelnici na vlasti u Kijevu “neonacisti”. Tvrdi da oni provode “genocid” nad rusofonskim stanovništvom u Ukrajini.

Nakon odobrenja Berlina, nekoliko je zapadnih zemalja nedavno obećalo da će Kijevu poslati teške tenkove Leopard 2 njemačke proizvodnje.

“Oni koji uvlače evropske zemlje, među njima Njemačku, u novi rat protiv Rusije i to neodgovorno prikazuju kao gotov čin i oni koji misle da će pobijediti Rusiju na bojnom polju, očito ne razumiju da će savremeno ratovanje s Rusijom biti potpuno drukčije”, upozorio je Putin.

Staljingrad je bio najžešća bitka u Drugom svjetskom ratu,. U njoj je sovjetska Crvena armija, uz cijenu od milion žrtava, 1942. i 1943. godine slomila njemačke snage.

Putin je podsjetio na duh branitelja Staljingrada. Time je “objasnio” zašto će Rusija pobijediti u Ukrajini. Rekao je da je ta bitka simbol neuništivosti ruskog naroda, prenosi HRT.

“Imamo čime uzvratiti”

“Mi ne šaljemo naše tenkove na njihovu granicu. Ali, imamo čime uzvratiti. To neće ostati na upotrebi oklopnih vozila”, istaknuo je Putin.

Obilježavanje bitke za Staljingrad dolazi u vrijeme žestokih borbi između ruskih snaga i ukrajinskih vojnika u toj bivšoj sovjetskoj republici. Rat traje više godinu dana ruske ofanzive pokrenute, prema Kremlju, radi “demilitarizacije” i “denacifikacije” te susjedne zemlje.

Smatrana jednom od najkrvavijih u povijesti, s oko dva miliona mrtvih na obje strane, Staljingradska bitka promijenila je tok sukoba u Drugom svjetskom ratu.

Tu pobjedu još uvijek slavi Rusija koja se smatra nasljednicom Sovjetskog Saveza koji je spasio Evropu od nacizma.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare