Svijet

Zbog Putinove invazije na Ukrajinu skočila i cijena čuvenog ruskog pića

Rusija je bila prisiljena povećati cijenu svoje votke zbog utjecaja zapadnih sankcija nakon invazije Vladimira Putina na Ukrajinu.

Cijene drugih vrsta alkohola također će porasti prema planovima Ministarstva finansija, koji bi trebali biti primijenjeni od januara 2023., izvještava državna novinska agencija RIA Novosti.

Prema RIA Novostima, ministarstvo krivi povećane troškove rada i proizvodnje, rastuću cijenu etilnog alkohola, kao i sankcije uvedene ranije ove godine.

Ruske kompanije koje se bave prodajom pića bore se da se dočepaju određene "opreme, dodataka i potrošnog materijala" zbog ekonomskih mjera.

Prema nacrtu novih planova, minimalna cijena jakog alkohola (kao što je votka) porast će s 261 rublju (4,5 eura) na 281 rublju (4,92 eura) po boci od 0,5 litara.

Govoreći još u julu, Putin je sam priznao da sankcije uzrokuju "kolosalne" probleme.

Sankcije su uključivale uklanjanje nekoliko velikih ruskih banaka iz platnog sistema SWIFT i zamrzavanje imovine Ruske centralne banke.

CNN je izvijestio da je ruska imovina vrijedna gotovo 1 bilion dolara zamrznuta samo sedmicu nakon što je Putin prvi put poslao tenkove preko granice u februaru.