BHDoktor

Želite smršati? Ova namirnica pomaže u sagorijevanju više od 100 dodatnih kalorija dnevno

Ako namjeravate smršati, nutricionisti sugeriraju da biste trebali najprije provjeriti šta tačno jedete. Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Obesity Open Access zaključilo je da bi određena začinjena hrana uskoro mogla zamijeniti svakodnevno trčanje, donosi Healthy.

U studiji je učestvovalo ukupno 40 muškaraca i žena među kojima su jedni uzimali jednu kapsulu od dva miligrama kapsaicinoida, ačina koji se izvorno nalazi u čili papričici, a drugi placebo. Kad bi popili tabletu, istraživački tim mjerio je brzinu metabolizma svaki sat tokom tri sata. Podaci su pokazali kako su oni koji su uzimali kapsulu kapsaicinoidi sagorjeli dnevno 116 kalorija više od ljudi koji su dobili placebo.

Istraživači kažu da je to posljedica takozvanog termogenog učinka kapsaicinoida. Što znači da vaše tijelo stvara toplinu dok probavlja začinjenu hranu koja sagorijeva više kalorija.

Ovo nije prvo istraživanje koje je proučavalo povezanost mršavljenja i začinjene hrane. U studiji koja je provedena na Univerzitetu Purdue, pokazalo se da je kajenski papar povećao temperaturu tijela ispitanika. To je u konačnici dovelo do više izgubljenih kalorija.

Međutim, to nije jedina prednost konzumacije začinjene hrane. Čili papričice imaju mnogo zdravstvenih dobrobiti kao što su smanjenje razine šećera u krvi. Ali i jačanja cirkulacije i poboljšanje simptoma psorijaze. Sve to pomaže u suzbijanju rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti i rane smrti, piše Healthy. Stoga, ako nastojite smršati, nutricionisti preporučuju uključiti čili papričice u vaš jelovnik. Naglašavaju kako s količinom ne smijete pretjerivati.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare