Zdrava hrana

Znamo da je bijeli luk jako zdrav, ali kod čega nam zaista pomaže

Bijeli luk je odavno jedna od osnovnih namirnica u kuhinji, koristi se kako dodatak različitim jelima, od krompira do tjestenine. Ali ova namirnica je i vrlo važna za naše zdravlje.

Različite kulture su stoljećima koristile bijeli luk za liječenje zdravstvenih stanja poput infekcija i problema s probavom do bolesti srca i artritisa. Moderna istraživanja potvrdila su neke od tih prednosti. Donosimo samo neke od značajki ove ljekovite namirnice:

Zdravlje srca

Iako postoje različiti zaključci o tome koliko češnjak ima pozitivan utjecaj na holesterol, čini se da istraživanja pokazuju da bi mogao imati blagotvoran učinak na krvni pritisak. Nekoliko studija otkrilo je da bijeli luk kao dodatak u prehrani pomaže ljudima koji već imaju hipertenziju u snižavanju visokog pritiska.

Naučnici smatraju da crvene krvne ćelije pretvaraju sumpor iz bijelog luka u sumporovodik koji potom proširuje krvne žile što olakšava reguliranje krvnog pritiska, objašnjava Cleveland Clinic.

Sprečava i zaustavlja prehlade

Želite na prirodan način izbjeći prehladu. Pun antioksidansa, bijeli luk može imati veliki utjecaj u sezoni prehlade i gripe. No, ključni sastojak je fitohemijski alicin. Britansko istraživanje otkrilo je da su ljudi koji su uzimali alicinske dodatke imali 46 posto manje prehlada i brže su se oporavljali od onih kojih ih nisu uzimali.

U drugoj studiji objavljenoj u časopisu American Family Physician, istraživači iz Indiane otkrili su da redovito uzimanje bijelog luka može smanjiti broj prehlada, ali ne utječe na to koliko dugo traje.

Kosa i koža

Neka istraživanja sugeriraju da alicin u bijelom luku može spriječiti gubitak kose, a njegova prirodna antimikrobna svojstva mogu održavaju zdravu kosu i vlasište.

Jača imunitet

Svježi i kuhani bijeli luk pomaže kod jačanja imuniteta, izvijestila je klinika Cleveland. Prema istraživanju Women’s Health Study, žene koje su redovno konzumirale bijeli luk, voće i povrće imale su 35 posto niži rizik od raka debelog crijeva. Stručni panel koji je organizirao Svjetski fond za istraživanje raka i Američki institut za istraživanje raka također su zaključili da je redovno konzumiranje bijelog luka zaštitni faktor protiv kolorektalnog karcinoma. Međutim, ostala istraživanja nisu to potvrdila, prenosi Mother Nature Network.

Pomaže kod dijabetesa

U analizi devet kliničkih ispitivanja koja su uključivala 768 bolesnika s dijabetesom tipa 2, istraživači su pronašli pozitivne rezultate kod onih koji su uzimali dodatke bijelog luka. Pacijenti koji su uzimali 50 do 1.500 mg bijelog luka (dodaci prehrane) svaki dan tokom dva ili tri mjeseca imali su značajna smanjenja nivoa glukoze u krvi.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare