Svijet

Ukrajina sprema trupe za veliku ofanzivu. Evo kada i gdje bi Kijev mogao napasti

Ukrajina sprema trupe za veliku ofanzivu, tvrde eksperti.

Dok se ruski napadi na Ukrajinu nemilosrdno nastavljaju i čini se da nade za mir blijede, sve veći broj stručnjaka kaže da bi rat uskoro mogao doći do ključne prekretnice.

Ukrajina raspoređuje trupe i municiju

"Ukrajina raspoređuje trupe i municiju za novi veliki napad na ruske položaje", rekao je Peter Dickinson.

Riječ je o analitičaru za Ukrajinu pri Atlantic Councilu.

"Oni moraju održati zamah koji su stvorili. Prvo su u septembru zauzeli regiju Harkov. Potom su u novembru oslobodili Herson", rekao je on za Euronews.

Nova bi ofanziva također bila "ključna za održavanje podrške međunarodne zajednice. Također bi demonstrirala da njen veliki finansijski i vojni napor za Ukrajinu donosi rezultate".

Bivši pukovnik američke vojske Liam Collins rekao je za Euronews da Ukrajina mora izvesti napad prije nego što se snijeg u proljeće otopi. To bi otežalo korištenje neasfaltiranih cesta.

"Svi se sjećaju poplava u prvim fazama ruske invazije. Vrlo je izazovno voditi ofanzivu i premještati trupe u takvim uvjetima. Ukrajina će htjeti izvesti napad dok je tlo zaleđeno i u povoljnom stanju za njih", rekao je Collins.

Rusi imaju problema s logistikom

On je naglasio da Ukrajina također može podnijeti pritisak borbe na niskim temperaturama mnogo bolje od protivnika.

Tvrdi da Rusi imaju problema s logistikom, moralom i vodstvom:

"Ti sistemi su bili pod pritiskom za Ruse od samog početka. Vremenski uvjeti će to samo otežati. Jedina prednost koju Rusi imaju u ovom sukobu je masovnost".

Dok mnogi pokušavaju nagađati gdje bi Ukrajinci mogli napasti, Dickinson iz Kijeva kaže da logistika sugerira najočitije mjesto za ofanzivu.

Tvrdi da bi se to moglo desiti na jugu, ravno do obale Azovskog mora.

"Vjerovatno u području Berdjanska. Možda prema Melitopolju, kako bi se od snabdijevanja odsjekle ruske snage koje idu prema Krimu", kaže Dickinson.

Rekao je da bi takav napad bio mnogo veća verzija ofanzive u Hersonu. Tamo su ruske snage u biti bile odsječene, blokirane i prisiljene na povlačenje jer se nisu mogle snabdjeti.

Ukrajinci sposobni za iznenađenje

Collins je, međutim, upozorio da će se, što se Rusi budu više prisiljeni povlačiti, biti teže boriti protiv njih.

Ponovnim osvajanjem velikih dijelova teritorija, rekao je, Ukrajina je potisnula neprijatelja na sve manja i manja područja.

Tako bi ruska vojska bila koncentrisana na manjem području i manje raštrkana.

U isto vrijeme, dodaje "ruske trupe ne mogu izvoditi vatrene manevre velikih razmjera. Nemaju tu sposobnost".

"Ako Ukrajina bude efikasna u svom napredovanju i počne bombardirati kako bi pogodila ruske linije snabdijevanje, mogla bi zauzeti veću teritoriju u nekom trenutku tokom velike protuofanzive. Najvjerovatnije kasnije u zimu", kaže Collins.

Kijev bi također mogao pokušati Ruse zateći nespremne slanjem lažnih informacija.

"Ukrajina se pokazala vrlo vještom u priređivanju iznenađenja. Ofanzivi u Harkovu u septembru prethodili su mjeseci signaliziranja da će pokrenuti veliku ofanzivu na jugu.

"Rusija je povukla veliki broj trupa na jug. A Ukrajina je, naravno, napala na istoku. Pretpostavili biste da bi željeli ponoviti taj uspjeh u smislu "hvatanja" Rusa", zaključio je Dickinson.