Vijesti

Stiže li municija iz BiH i Srbije do Ukrajine?

Fabrike namjenske industrije iz BiH koje se bave proizvodnjom oružja i municije nemaju zvanično sklopljenih ugovora o isporuci smrtonosnog tereta za Ukrajinu.

Međutim američki časopis New York Times, pozivajući se na američke obavještajne izvore, tvrdi da municija i granate ne samo iz Bosne i Hercegovine već i Srbije preko posrednika, "sivim" kanalima dospijevaju na ukrajinsko ratište.

Rusija traži objašnjenje od Srbije

Rusija je od Beograda zatražila zvanično objašnjenje, a od vlasti u Sarajevu još nisu.

Uprkos prilivu sofisticiranog zapadnog naoružanja, Oružane snage Ukrajine i dalje se oslanjaju na rusko oružje. Potrebna im je municija jer je nemilice troše i grčevito je traže po zemljama istočne Evrop, prenosi RTRS.

"U pomoć im priskaču američki posrednici sa gotovinom koji pretražuju fabrike u BiH, Srbiji i Rumuniji u potrazi za granatama i načinima da ih prebace u Ukrajinu, piše Times.

"Imam neku rezervu prema tome. Јa ne znam da li je to sa određenim dokazima. Isti ili sličan tekst je i u Srbiji objavljen, pa je i Srbija vršila određne kontrole", rekao je pomoćnik ministra u Mnistarstvu vanjke trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BIH Dragiša Mekić.

Suština izvoza oružja i municiji iz BiH u tome je da kompanije imaju tzv. "end user" certifikat, odnosno potvrdu od zemlje u koju izvoze robu.

Ništa bez saglasnosti BiH

Bez toga ne mogu dobiti dozvolu od Ministarstva vanjske trgovine. Samo prošle godine izdato je 800 dozvola od čega 95 odsto se odnosi na kompanije iz Federacije BiH.

Zbog rata u Ukrajini i situacije u regionu pooštrena je kontrola dodjeljivanja dozvola, kažu u ministarstvu.

"Tražimo izričito da se navede da će se roba koristiti na teritoriji države krajnjeg korisnik. Za vojnu opremu se traži i izjava da roba neće biti izvezena bez saglasnosti BiH.

Da li je ta država ispoštovala te certifikate i međunarodne dokumente, mi to ne znamo", istakao je Mekić.