Svijet

Vode se žestoke borbe. Zašto bi osvajanje Severodonjecka bila ključna pobjeda za Putina?

Pobjeda u Severnodonecku ključna je za Rusiju, jer bi pad privremene prijestolnice Luganska Moskvi dao kontrolu nad cijelom regijom Donbasa.

Ako Rusija zauzme taj grad i manji Lisičansk držala bi cijeli Lugansk, jednu od dvije provincije u Donbasu na koje Moskva polaže pravo u ime separatista, prenosdi Tportal.hr.

U središtu spora

Zauzimanje cijelog Luganska ispunilo bi jedan od glavnih ciljeva ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Prema regionalnom guverneru Luhanska Serhiju Gajdaju u Sjevernodonecku je još približno 15.000 ljudi.

Ruske snage "djelimično su uspjele" u bici za Severnodoneck, objavio je u srijedu ukrajinski glavni štab, priznajući da Rusija sada kontrolira istočni dio grada, ali ističući da se žestoke borbe nastavljaju drugdje.

Proruski separatisti na tom području tvrde da su već preuzeli kontrolu nad više od 70 posto grada, a Andrej Maročko, predstavnik samoproglašene Luganske Narodne Republike, najavio je da će cijeli grad uskoro biti zauzet.

Maročko je rekao da je glavnina ukrajinske vojske napustila grad, a Rusija planira organizirati dostavu humanitarne pomoći za stanovnike zbog katastrofalne situacije u gradu.

Donbas je godinama bio u središtu spora Rusije i Ukrajine, a proruski separatisti kontroliraju velike dijelove regija Lugansk i Doneck od 2014. godine. Ukrajinska vojska je u srijedu saopćila da je uspješno ponovno zauzela 20-ak sela u regiji Herson na jugu zemlje.

Protunapadi su pokrenuti iz grada Dnjipra, objavIla je ukrajinska vojska, dodajući da ukrajinske snage nastavljaju s prodorom prema jugu.

Iako se izvještaji nisu mogli nezavisno provjeriti, posljednjih dana pojavio se niz izvještaja o ukrajinskim snagama koje su se pomicale prema Hersonu, jedinoj regionalnoj prijestolnici koju su do sada zauzele ruske snage.

Raketni napadi

Drugdje u zemlji prometna infrastruktura u zapadnoj Ukrajini navodno je bila meta višestrukih ruskih raketnih napada u srijedu navečer, navodi na Telegramu čelnik regionalne vojne uprave Lavova Maksim Kozicki.

Prema izvještajima, dvije osobe su ozlijeđene u tim napadima. Ranije u srijedu, dvije osobe u južnom gradu Mikolajivu su navodno ubijene, a dvije su ranjene u ruskom granatiranju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij iskoristio je svoje svakodnevno video obraćanje u srijedu navečer kako bi se prisjetio stotina djece čije je živote do sada odnio rat.

Najmanje 689 djece je ozlijeđeno, 139 djece je nestalo, a 243 djece je ubijeno, rekao je Zelenskij i dodao da su "to samo oni za koje znamo".