Svijet

Zelenskij tvrdi da ima oružje koje mijenja tok rata u Ukrajini. Rusi nemaju odgovor na moćne projektile

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij kaže da rakete HIMARS mijenjaju tok rata protiv Rusije.

Sistem američke proizvodnje korišten je za gađanje desetina ruskih ciljeva, kao što su komandna mjesta i skladišta municije.

Također je korišten za gađanje mostova, uključujući one na prilazu Hersonu pod ruskom okupacijom, gradu koji Ukrajina pokušava vratiti pod svoju kontrolu u tekućoj velikoj ofanzivi na jugu države.

Šta je HIMARS?

Artiljerijski raketni sistem visoke mobilnosti M142, HIMARS, lanser je projektila postavljen na kamion od pet tona koji može ispaliti šest vođenih projektila u kratkom  periodu.

Projektili isporučeni Ukrajini iz Sjedinjenih Američkih Država imaju domet do 50 milja (80 kilometara), što je dvostruko više od dometa haubica koje su SAD prethodno dale Ukrajini, piše BBC.

HIMARS također može ispaliti jedan projektil vojnog taktičkog raketnog sistema koji ima domet od čak 300 km. Međutim, SAD njima ne snabdijeva Ukrajinu.

Domet od 80 km sličan je dometu ruskih Smerch projektila, ali HIMARS  ispaljuje GPS-navođene projektile koji mogu biti precizniji.

Kako Ukrajina koristi HIMARS?

U Ukrajini je HIMARS ušao u upotrebu krajem juna ili početkom jula, ističe Phillips O'Brien, profesoru strateških studija na Univerzitetu St. Andrews.

On kaže da je sistem prvo bio raspoređen za uništavanje fiksnih ciljeva i komandnih centara, a ne protiv snaga u pokretu:

"Koristio se i na frontu u istočnoj Ukrajini, gađajući skladišta municije nekih 30 milja iza ruskih linija."

Međutim, naglašava on, Ukrajina bi sada mogla početi koristiti HIMARS  protiv ciljeva na kojima je velika koncentracija ruskih trupa, kao što su kasarne i komandna mjestima.

Zelenskij; Ukrajina počela ofanzivu

Ukrajina tvrdi da je u raketnom napadu na Lisičansk u Lugansku poginulo oko  100 vojnika, a da je u udaru  na sjedište ruske plaćeničke grupe Wagner u Popasni u Lugansku možda ubijeno do 100 njenih članova.

Prema O'Brienu, oba su napada vjerojatno uključivala HIMARS.

Saopćeno je da SAD isporučile Ukrajini 16 sistema HIMARS kao dio svog paketa sigurnosne pomoći vrijednog 9 milijardi dolara.

Velika Britanija također je osigurala sistem za lansiranje projektila nazvan M270, koji je sličan HIMARS-u i ispaljuje iste projektile. Tri od njih su isporučena, a još tri su na putu.

Sredinom jula ukrajinske su snage počele koristiti HIMARS  kako bi Rusiji presjekle pristup gradu Hersonu u južnoj Ukrajini, koji je trenutno pod okupacijom.

Projektili se oštetili mostove preko rijeke Dnjepar koji povezuju grad s poluotokom Krimom koji je anektirala Rusija.

"Rusi su slijevali trupe u Herson kako bi ga pokušali odbraniti", kaže profesor O'Brien.

"Napadi na HIMARS stvorili su problem njihovoj logistici."

Može li HIMARS dobiti rat za Ukrajinu?

Predsjednik Zelenskij insistira na tome da je sistem ključan za napore njegove zemlje, napisavši na Facebooku da "HIMARS  i druga precizna oružja okreću tok rata u našu korist".

Do sredine augusta, ukrajinske su snage uništile više od 100 ruskih ciljeva visoke vrijednosti zahvaljujući HIMSRS projektilima, procjenjuje američka vojska.

"HIMARS  pomaže u presjecanju linija snabdijevanja i to ga čini vrlo važnim oružjem", kaže O'Brien.

"To je ukrajinskim snagama dalo novu strategiju - smanjivanje snabdijevanja ruskih snaga do nivoa na kojem one više to neće moći izdržati, iscrpljivanje ruske vatrene moći i njene vojske.

Međutim, dr. Marina Miron, eskpert za rat na Kings Collegeu u Londonu, vjeruje da je utjecaj HIMARS-a možda predimenzioniran.

HIMARS iznenadio Ruse

"HIMARS je vrlo precizan kada se koristi protiv fiksnih ciljeva, kada imate tačne koordinate", kaže ona.

"Međutim, nije toliko efikasan protiv pokretnih ciljeva kao što su trupe, tako da ne može poremetiti njihovo napredovanje.

Rekla bih da je HIMARS  iznenadio Ruse, ali to ne mijenja odnos snaga."

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov kaže da Ukrajini treba još 50 sistema HIMARS da zaustavi napredovanje ruskih snaga i još 100 da pokrene uspješnu protuofanzivu.

Međutim, prema prof. O'Brienu, važnije je snabdijevanje projektilima koje koristi ovaj sistem.

"Imati 16 ili više HIMARS lansera je dovoljno, sve dok uz njih postoji dovoljno municije. No, proizvođači projektila su pod velikim pritiskom da održe zalihe."

Kako Rusija uzvraća?

"Rusija se sada fokusira na uništavanje lansera i projektila HIMARS dok se isporučuju", kaže Miron.

Njihove su snage više puta tvrdile da su uništile niz lansera i čak 100 projektila, ali nisu pružile nikakve dokaze.

Teško im uzvratiti

"Čini se da Rusi nisu baš dobri u borbi protiv HIMARS-a i njihovog uništavanja.

Budući da ne mogu sigurno letjeti avionima iznad borbenih područja, nisu ih mogli uočiti iz zraka.

I teško je uzvratiti HIMARS-u nakon što je pucao na vas, jer se može pokrenuti gotovo odmah", zaključila je Miron.