Svijet

Biden zaprijetio, američko ministarstvo odmah krenulo u akciju. Počinje lov na ruske oligarhe!

Američko ministarstvo pravosuđa u srijedu je zadužilo desetak državnih tužitelja za progon “korumpiranih ruskih oligarha” i svih onih koji budu kršili sankcije što ih je Washington uveo Moskvi nakon invazije na Ukrajinu.

“Nećemo štedjeti truda da bismo istražili, uhapsili i gonili sve čije kriminalne radnje omogućuju ruskoj vladi da nastavlja ovaj nepravedan rat”, rekao je ministar Merrick Garland u saopćenju u kojemu se iznose glavne značajke posebnog odjela o kojemu je dan ranije izvijestio predsjednik Joe Biden.

Odjel pod nazivom “Kleptocapture” imat će više od deset državnih tužitelja te istražitelje savezne policije, porezne i poštanske službe, prenosi HRT.

Gonit će sve koji budu kršili sankcije uvedene Rusiji prije i nakon početka napada na Ukrajinu, kao i one buduće. Pratit će kako se poštuju mjere uvedene protiv ruskih finansijskih ustanova, nadzirući, primjerice, korištenje kriptovaluta.

Moći će zaplijeniti imovinu pojedinaca koji su na meti sankcija ako je ona stečena na “nezakonit način”, dodaje ministarstvo.

Zasad je imovina nekih oligarha zamrznuta, što znači da ju ne mogu prodati ni iznajmljivati, ali su i dalje njeni vlasnici.

U govoru koji je u utorak navečer održao u Kongresu, Joe Biden je zaprijetio ruskim oligarsima da će im zaplijeniti “jahte, luksuzne stanove i privatne zrakoplove sumnjivog porijekla”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare