Svijet

Bill Gates preuzima kontrolu nad čuvenim lancem luksuznih hotela

Osnivač Microsofta Bill Gates preuzima kontrolu nad hotelskim lancem Four Seasons, nakon što je njegovo investicijsko društvo pristalo kupiti vlasnički udio od Kingdom Holdinga, kompanije saudijskog princa Alwaleeda bin Talala, nadajući se da će se luksuzna putovanja oporaviti od recesije uzrokovane pandemijom. Gatesov Cascade Investment platit će 2.2 milijarde dolara u gotovini te time povećati svoj udio u Four Seasons Holdingsu s 47.5 na 71.25 posto, piše Bloomberg.

Hotelsku industriju pogodilo je smanjenje globalnih putovanja tokom borbe protiv covida-19. Kampanje vakcinisanja pomogle su potaknuti oporavak pa se bilježi porast turističkih putovanja, ali luksuzni hoteli još uvijek zaostaju u prihodima u odnosu na objekte niže kvalitete.

Poznanstvo koje traje decenijama

Gates (65) i Alwaleed (66) poznaju se decenijama. Suosnivač Microsofta opisao je princa 2017. godine kao važnog partnera u dobrotvornom radu, a on je bio jedan od rijetkih zapadnjačkih biznismena koji je izrazio podršku Alwaleedu nakon što ga je saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman pritvorio i optužio za korupciju.

Dioničari Four Seasonsa prepustili su kompaniju 2007. godine Gatesu i Alwaleedu. Tada je Four Seasons imao 74 hotela, a dionice su potom povučene s burze. Novi vlasnici proširili su poslovanje na više tržišta u pokušaju da iskoriste tadašnje tržište luksuznih putovanja.

PROČITAJTE  Kina više neće graditi termoelektrane na ugalj u inozemstvu

Veliki lanac luksuznih hotela

Hotelski lanac danas upravlja 121 hotelom, 46 stambenih nekretnina, te ima više od 50 projekata u razvoju. Znameniti Kingdom Tower u Rijadu jedan je od dvadesetak hotela koje Four Seasons posjeduje na Bliskom istoku i u Africi. Ta je nekretnina popularna među konzultantima i bankarima koji putuju iz obližnjeg Dubaija i pomogla je u transformaciji ekonomije Saudijske Arabije. Kompanija je također proširila napore da svoj brend priključi luksuznim nekretninama jer je pokazalo da su imućni kupci spremni platili više da bi živjeli u rezidencijalnom objektu povezanim s hotelskim brendom.

Kingdom Holding, koji će zadržati 23.75 posto hotelskog lanca, planira iskoristiti prihod od transakcije za ulaganja i otplatu duga. Predsjednik Four Seasonsa Isadore Sharp, koji je kompaniju osnovao 1960. godine, zadržat će svojih pet posto udjela. Očekuje se da će transakcija biti dovršena u januaru.

Alwaleed je sklopio niz poslova otkako je postigao dogovor i osigurao izlazak iz pritvora 2018. godine. Ubrzo nakon toga uložio je oko 270 miliona dolara u uslugu streaminga muzike Deezer. U veljači je Warner Music Groupu prodao udio u Rotana Musicu.

Cascade, koji vodi Gatesov poslovni menadžer Michael Larson, prvi je put u Four Seasons uložio 1997. godine, kada se dionicama još trgovalo na burzi. Ovo investicijsko društvo također upravlja imovinom Zaklade Billa i Melinde Gates.

PROČITAJTE  Procurile morbidne informacije: Šta je Bill Gates radio s pedofilom Epsteinom?

Alwaleedovo bogatstvo gotovo prepolovljeno nakon 2014. godine

Bill Gates i Melinda French Gates u augustu su se razveli nakon 27 godina braka. Bill posjeduje imovinu vrijednu 152.2 milijarde dolara, prema Bloombergovom indeksu milijardera, a Melinda je dobila gotovo šest milijardi dolara u dionicama. Detalji podjele bogatstva bivšeg para ostaju povjerljivi.

Alwaleedovo bogatstvo gotovo je prepolovljeno nakon 2014. godine i sada iznosi 18.4 milijarde dolara. U jednom je intervjuu Alwaleed pripisao ovaj gubitak padu cijene dionica Kingdom Holdinga, a ne nekom dogovoru ili nagodbi koju je sklopio tijekom pritvora. Oko polovine prinčevog bogatstva vezano je za dionice spomenutog holdinga u kojem posjeduje 95 posto udjela. Njegov holding posjeduje udjele u Citigroupu, Lyftu i Accoru.

Njegova je investicijska kompanija prošle godine prijavila gubitak od 392 miliona dolara. Vrijednost njegovih drugih udjela, među kojima su saudijske nekretnine, dionice i udjeli u kompanijama, nakit i superjahta, pomogla je ublažiti neke gubitke. Vrijednost dionica Kingdom Holdinga porasla je u srijedu za 1.1 posto i cijela kompanija sada vrijedi oko 10 milijardi dolara.Povezani postovi: