Loša navika

Četiri razloga zbog kojih korištenje mobitela u krevetu nikad nije dobra ideja

Vjerovatno ste čuli da ekrani emitiraju plavu svjetlost koja oponaša dnevnu svjetlost i potiče mozak da potisne proizvodnju hormona sna

Ako prije spavanja volite prelistati društvene mreže ili provjeriti e-mailove, imamo lošu vijest. Korištenje mobitela u krevetu je navika koje bismo se trebali riješiti, a evo i zašto.

Teorija boja

Vjerovatno ste čuli da ekrani emitiraju plavu svjetlost koja oponaša dnevnu svjetlost i potiče mozak da potisne proizvodnju hormona sna. Profesor Timothy Brown sa Univerziteta u Manchesteru istražuje ovu temu i došao je do zaključka da naši elektronički uređaji zapravo emitiraju mješavinu valnih dužina iz crvenog, zelenog i plavog dijela spektra, a posljednja dva treba minimizirati nakon što padne mrak.

Žudnja za ugljikohidratima

Previše noćnog svjetla neće nas samo učiniti pospanima nego će i poremetiti nivo šećera u krvi i pojačati želju za slatkom hranom i ugljikohidratima tijekom sljedećeg dana. Čak i slabo izlaganje svjetlu tijekom spavanja može utjecati na zdravlje srca i povećati rizik od inzulinske rezistencije, pokazao je Univerzitet Northwestern.

Mozak ide u stanje hipervigilnosti

Telefoni, odnosno neprekidne obavijesti i interakcije na društvenim mrežama, mogu prebaciti mozak u stanje hipervigilnosti u kojem smo neprestano spremni odgovarati na poruke.

Loš početak dana

Procjenjuje se da dvije od pet osoba zgrabe telefon u roku od pet minuta nakon buđenja. Jedna studija često provjeravanje telefona čak je povezala s višim razinama kortizola, hormona stresa.