Svijet

Danas se zatvara ključni plinovod. Svi se pitaju šta će Vladimir Putin učiniti za tačno 10 dana

Ruski plinski div Gazprom u ponedjeljak počinje rutinsko 10-dnevno održavanje plinovoda Sjeverni tok 1 – a Njemačka i ostale evropske zemlje zabrinuto prate iščekujući hoće li plin ponovo poteći.

Godišnji radovi na dva cjevovoda najavljeni su puno prije. Postoji strah međutim da bi – dok su zbog invazije na Ukrajinu odnosi Rusije i Zapada na najnižoj razini godinama – Gazprom mogao iskoristiti mogućnost da jednostavno zatvori ventile.

Situacija bez presedana

“Ruski predsjednik Vladimir Putin će zatvoriti slavinu za plin … ali hoće li je ponovno otvoriti?”, piše na internetskoj stranici njemačkog dnevnog lista Bild, prenosi “Jutarnji list”.

“Suočeni smo sa situacijom bez presedana – sve je moguće”, rekao je zamjenik njemačkog kancelara Robert Habeck.

“Moguće je da će plin još jednom poteći, čak i na višoj razini volumena nego prije”, rekao je on.

Međutim, upozorio je “moguće je da ništa ne stigne i još uvijek moramo biti pripremljeni na najgore” dok se Evropa bori za to da ne bude više ovisna o ruskim energentima.

Barem jedno pitanje riješeno je tokom vikenda, kada je Kanada pristala Njemačkoj vratiti turbine potrebne za održavanje plinovoda Sjeverni tok 1, unatoč prigovorima Ukrajine.

Njemački kancelar Olaf Scholz, preko svog glasnogovornika, u nedjelju je “pozdravio odluku kanadskih prijatelja” da daju, kako je Ottawa nazvala, vremenski ograničenu dozvolu za Siemens Canada da dopusti povratak stroja.

Rusija je insistirala da treba vratiti stroj prije nego što može povećati protok nakon nekoliko sedmica značajnih rezova.

Ukrajina je, međutim, prošle sedmice optužila Berlin da je popustio pred ruskom “ucjenom” nakon što je Moskva za smanjenje snabdijevanja okrivila popravke, a ne tržišne uvjete uzrokovane ratom u Ukrajini.

Moskva je posljednjih sedmica smanjila opskrbu za 60 posto, okrivljujući za to nedostatak turbine, premda je Berlin osudio ono što naziva “političkom” odlukom.

Tehnički razlozi

Ta smanjenja posredno su utjecala na opskrbu brojnih država Evropske unije, uključujući Poljsku i Bugarsku, koje su doživjele potpunu obustavu. Berlin je objasnio da bi iz tehničkih razloga bilo teško za Gazprom u potpunosti zaustaviti isporuke Sjevernim tokom.

Kao što je Habeck rekao, “to nije kao slavina” za vodu koja se može jednostavno otvoriti ili zatvoriti.

Sjeverni tok 1 najduži je podmorski plinovod na svijetu, koji prolazi ispod Baltičkog mora od Rusije do Njemačke i u funkciji je već desetljeće.

Njemačka uvozi oko 35 posto plina iz Rusije, u usporedbi s 55 posto prije početka sukoba u Ukrajini.

Internetska stranica Sjevernog toka pokazuje da se plin koji stiže u njemački grad Lubmin i dalje šalje u Belgiju, Dansku i Francusku, kao i Veliku Britaniju i Nizozemsku.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare