Gates: Pandemija koronavirusa će za bogati dio svijeta završiti do kraja 2021. godine

574

Suosnivač Microsofta Bill Gates procjenjuje da će pandemija koronavirusa za ‘bogati svijet’ biti završena do kraja 2021. godine, ali da će za ostale trajati duže.

„Inovacije u dijagnostici, terapijama i vakcinisanju su impresivne. Zbog toga smatram da u bogatom dijelu svijeta možemo okončati pandemiju do kraja 2021. godine, a ostatak svijeta do kraja 2022. godine“, izjavio je Gates, u razgovoru za magazin Wired.com.

Gates finansira medicinsko istraživanje i programe za vakcine putem Fondacije Bill & Melinda Gates. Svjestan je da je pandemija sve zemlje svijeta vratila nekoliko godina unazad kada je riječ o ekonomskom rastu, borbi protiv HIV-a, malarije, dječje paralize…

Kritizirao je američki sistem testiranja na koronavirus, kao i način na koji se američki predsjednik Donald Trump i njegova administracija nose sa situacijom.

Otvoreno je rekao da je visok broj slučajeva koronavirusa u SAD-u rezultat nedovoljnog testiranja i praćenja kontakata, kao i nenošenja zaštitnih maski. Gates vjeruje da će vakcina biti razvijena, ali da će zbog različitih problema uključujući proizvodnju moći pomoći samo bogatijim zemljama.