Svijet

Gdje je Putinova prva žena? Imala bi štošta reći, ali šuti i uživa sa 21 godinu mlađim mužem i troši nemilice

Trideset godina - od jula 1983. do juna 2013. - ruski predsjednik Vladimir Putin bio je u braku s lingvisticom Ljudmilom Aleksandrovom Putin.

Nakon što su u junu 2013. godine objavili da se rastaju, te nakon što je godinu poslije Kremlj obznanio da je proces razvoda završen, Ljudmila je potpuno nestala iz javnosti.

Uvijek se držala povučeno

Eksponiranju u javnosti nikad nije bila sklona, uključujući i razdoblje kad je bila prva dama, od 7. maja 2012. do 6. juna 2013. godine.

I u ulozi prve dame, naime, držala se povučeno i izbjegavala svjetla pozornice, prenosi "Slobodna Dalmacija".

Njeni javni nastupi bili su u potpunosti regulirani državnim protokolom.

Kada se razvela od Putina Ljudmila je izjavila:

"Naš brak je gotov zbog činjenice da se jedva viđamo. Vladimir je potpuno uronjen u svoj posao. Djeca su nam odrasla, svako od njih živi svoj život… A ja stvarno ne volim publicitet.”

A onda, nedugo nakon razvoda, udala se za dvadeset godina mlađeg i postala Ljudmila Aleksandrova Očeretna.

Svakako, ovih dana, u vrijeme kad je rat u Ukrajini temeljitije od svakog cjepiva uklonio koronu, i kad se globalna javnost pita što bî s Putinom, je li preskočio popiti tablete ili zna nešto što nitko drugi ne zna i za što misli da ga čini nepobjedivim - Ljudmila bi bila izvanredan sugovornik.

Zajednički prijatelj

Samo, naravno, kad bi htjela - ili smjela - govoriti. No, od nje ni traga ni glasa; svjetski mediji stoga izvlače što god mogu o njoj, pitajući: što sve zna žena koja je tolike godine provela prateći politički i finansijski uspon Vladimira Putina?

Bivšeg supruga Ljudmila je upoznala u Lenjingradu, preko zajedničkog prijatelja koji je pozvao Putina da pogleda predstavu zajedno s nekoliko djevojaka.

Vjenčali su se u julu 1983. Par ima dvije kćeri, Mariju i Jekaterinu. Ljudmila je diplomirala španski jezik i filologiju na Odsjeku za filologiju Lenjingradskog državnog sveučilišta, a bila je i stjuardesa u Aeroflotu. Od 1990. do 1994. bivša prva dama predavala je njemački na Odsjeku za filologiju Lenjingradskog državnog sveučilišta.

Prije nego što je Putin imenovan za premijera Rusije u avgustu 1999., bila je moskovska predstavnica tvrtke Telecominvest.

A u januaru 2016. navodno se udala za Artura Očeretnija, navodno poslovnog čovjeka, 21 godinu mlađeg od nje (rođenog 1978.) koji je radio za izdavačku kuću Centar za međuljudsku komunikaciju i književno obrazovanje u Moskvi i Art Show Centre.

Informaciju da se Putinova bivša supruga udala za čovjeka s tim imenom nikada nije opovrgnula niti potvrdila niti jedna od uključenih strana.

No novinari Projekta izvještavanja o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP) otkrili su i 2017. godine objavili da, zajedno sa svojim novim suprugom, bivša gospođa Putin posjeduje mini-palaču u blizini otmjenog francuskog ljetovališta Biarritza koja bi mogla vrijediti do sedam miliona eura.

Raskošna vila

Prema općinskim zapisima, raskošna vila - koja je u to vrijeme bila u fazi renoviranja - formalno je pripadala Arturu Očeretniju, "mlađem čovjeku za kojeg se vjeruje da je Ljudmilin novi muž".

No, novinari također otkrivaju da se uz Očeretnija ne može povezati baš ništa što bi objasnilo kako je došao do takve nekretnine. Prijave, pak, prihoda i imovine koje je Ljudmila podnijela tijekom braka s predsjednikom Putinom pokazuju samo relativno skromne iznose. Zato Arturova neočekivana imovina postavlja pitanja o neotkrivenom bogatstvu prve ruske obitelji - pisali su tada novinari OCCRP-a.

Novinarima je zanimljiv podatak da je Očeretni vilu kraj Biarritza kupio u decembru 2013., samo šest mjeseci nakon što je objavljen razvod Putinovih.

I to ju je kupio u malom primorskom gradu Anglet, nedaleko od druge vile u vlasništvu supruga Katerine Tikhonove, za koju se naširoko navodi da je kćer Vladimira Putina.

Skromni prihodi

Koliko se može razabrati iz javno dostupnih informacija, pisali su tada novinari, ne postoji ništa u pozadini Artura Očeretnija što bi objasnilo kako si je mogao priuštiti kupnju i renoviranje tako lijepog doma.

Zato ta kupnja malo nakon razvoda Putinovih, a i nedugo prije braka s bivšom prvom damom, sugerira vezu između ta dva događaja.

A ako ni jedno od njih, prema temeljito "pretresenim" službenim informacijama o prijavljenim prihodima, nije bio ni približno platežno moćan da kupi vilu od nekoliko miliona eura - ko je za nju osigurao novac? Odnekud je morao doći.

Detalji su, za sada, nepoznati, piše OCCRP, no navode da dio objašnjenja možda leži u prethodnim izvještamima o tome kako obitelj Putin prikriva svoje bogatstvo.

Bez odgovora

OCCRP i Novaya Gazeta izvijestili su 2016. da su Panama Papers - curenje hiljada dokumenata dobivenih od pružatelja offshore usluga - otkrili kako je prijatelj Vladimira Putina iz djetinjstva, glazbenik koji nikada nije vodio nikakav posao, prikrio milijarde dolara neprijavljene imovine kroz palače, ulaganja i udjele u strateškim poduzećima.

Ako je, doista, Artur Očeretni kupnju francuske vile omogućio sredstvima obitelji Putin, ove skrivene strukture mogu biti razlog zašto su i ostale neotkrivene.

Očeretni novinarima nije odgovorio ni na jedan od upućenih upita. Voditelj je i izdavačke kuće Literature Education u Moskvi, tekođer povezane s Ljudmilom.

Artur je prije radio u Art Show centru koji je radio za Putinovu političku stranku - i upravo tu se pronalazi korijen poznanstva - a možda i kakvog pakta - Putinovih i Očeretnija.

Što se vile u art-deco stilu u Biarritzu tiče, obnova do danas nije završena niti ko u skupoj vili živi. No i dalje je u vlasništvu ruskog biznismena Očeretnija. Jedina nova intervencija na njoj je ovih dana ispisana parola "Glory to Ucraine".