Svijet

Kremaljska propaganda ‘ukrasila‘ biografiju generala Armagedona: Nemamo pojma ko je on

Kremaljska propaganda sergej surovikin u iniformi portret

Aleksander Sladkov, prokremaljski novinar državne radiotelevizijske stanice VGTRK te vlasnik režimu naklonjenog kanala Sladkov na komunikacijskoj platformi Telegram, nedavno je napisao biografiju komandanta ruskih snaga u Ukrajini Sergeja Surovikina. U njoj piše da je njegov otac tokom Korejskog rata u jednom zračnog sukoba srušio tri američka borbena aviona. Kremaljska propaganda je napisala i da je potom svoj oštećeni avion srušio daleko od naseljenog područja.

Vladimir Masič, prapraunuk pilota i veterana Korejskog rata Vladimira Surovikina koji je 1966. godine umro na Dalekom istoku, rekao je novinarima i za kanal na Telegramu "Možemo objasniti" da Vladimir Surovikin nema nikakve veze sa Sergejem Surovikinom.

Vladimir Surovikin svoj je oštećeni avion zaista srušio daleko od naseljenog područja. Ali nije stigao iz njega iskočiti. Njegova se spomenica nalazi u gradu Usurijsku na istoku Rusije. Masič je rekao da njegov prapradjed nije imao sinova već samo kćer.

Osuđen za zločine

"Mi ne znamo ko je Sergej Surovikin. Možda je na Dalekom istoku došlo do neke zabune. Nadamo se da je ovo greška", dodao je Masič.

Masič je protiv rata u Ukrajini.

"Želio bih reći da poštujem Ukrajince zbog njihove snage, no to je svima već jasno i to se neće promijeniti", ustvrdio Masič 27. februara.

The Insider piše da je biografija Sergeja Surovikina sve samo ne herojska.

Sud je 1995. godine komandanta ruskih snaga u Ukrajini, poznatog po nadimku "general Armagedon", osudio za nekoliko zločina. Oni uključuju nošenje oružja i municije bez dozvole, kupovanje i prodavanje oružja te poticanje drugoga na zločin.

Umjesto zakonski propisane kazne od osam godina, Surovikin je osuđen na uvjetnu kaznu od godine dana. Kazna mu je kasnije ukinuta kada su istražitelji ustvrdili da je Surovikinu namješteno. U njegovom dosjeu danas ne piše ništa o tim zločinima.

Svemirske snage

Nezavisni novinarski kolektiv Proekt napisao je u martu 2004. godine da je potpukovnik Viktor Cibizov rekao da je Surovikin komandanta jedinice premlatio zbog političkih razloga. Cibizov je kasnije povukao tu optužbu.

Leonid Volkov, nekadašnji saradnik ruskog opozicijskog političara Alekseja Navaljnog, rekao je da je Surovikin 2014. djelovao u Rostovskoj oblasti te da je nadgledao slanje tenkova na jugoistok Ukrajine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin Surovikina je 2017. godine imenovao zapovjednikom ruskih svemirskih snaga. Surovikin je više od godinu dana sudjelovao u ruskim vojnim akcijama u Siriji. Nadimak "general Armagedon" dobio je upravo zbog svog djelovanja u toj zemlji.

Ove se godine u junu saznalo da je Surovikin bio komandant Južnog kontingenta ruske vojske u Ukrajini. Ministarstvo odbrane Ruske Federacije tada je reklo da je više jedinica zahvaljujući njegovim komandama kod Hirskea porazilo okruženu grupu ukrajinskih vojnika. Surovikin je u oktobru postao komandant svih ruskih snaga u Ukrajini.