Novalić: Premijeri su preležali koronu i ne moraju se baš prvi vakcinisati

2040

U Doboju je danas održan sastanak predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije s premijerima entiteta FBiH i RS Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem, te gradonačelnikom Brčko distrikta BiH Sinišom Milićem, a tema sastanka bila je aktuelna epidemiološka situacija u zemlji, javlja Anadolija.

Premijer FBiH Fadil Novalić, obrativši se novinarima nakon sastanka, komentirao je i dolazak vakcine protiv koronavirusa. Novalić je rekao kako su premijeri preležali koronu, tako da imaju imunitete, te tvrtdi kako se oni u tom smislu ne moraju baš prvi vakcinisati.

“Mislim da prvo trebaju zdavstveni radnici, jer od njih očekujemo da nas i dalje štite od ove pandemije”, rekao je Novalić.

Premijer RS-a Višković je, odgovarajući na pitanje koliko građani u BiH mogu imati povjerenja u nabavku vakcine, nakon afera oko respiratora i pokretne bolnice, rekao kako je BiH, nabavila ogromnu količinu opreme vezano za COVID-19.

“Morate biti svjesni činjenice da na početku same epidemije korona nismo imali ni zaštitnih maski i da smo među prvima u regionu doveli naš zdravstveni sistem u poziciju da ni jednog momenta nije bilo nikog kome je trebala bilo koja vrsta pomoći, od lijekova, zaštitne i tehničke opreme, u BiH skoro da takav nedostatak nije ni postojao”, rekao je Višković.

Višković je dodao kako je u entitetskim budžetima već rezervisana sredstva za nabavku i plaćanje vakcine, da je avansno već plaćeno oko 20 miliona KM za 20 posto stanovništva.

Novalić je pojasnio da se vakcina nabavlja u okviru COVAX programa, kako bi sve zemlje iamle ravnopravan pristup vakcinama, odnosno kako ne bi došlo do migracija prema zemljama koje su eventualno ranije nabavila vakcine.