Svijet

Otkrivena sudbina trudnica iz granatiranog porodilišta u Mariupolju

Neki od najgorih napada od početka ruske invazije na Ukrajinu upravo su bili na dječiju bolnicu i porodilište u Mariupolju kao i bombardiranje pozorišta u Mariupolju ispod kojeg se nalazilo sklonište u kojem je u tom trenutku zaklon potražilo oko 900 civila.

U granatiranju dječije bolnice i rodilišta u Mariupolju poginulo je troje ljudi, a najmanje je 17 ranjenih među kojima su bili i pacijenti kao i osoblje.

Napad je zaprepastio svijet i izazvao brojne osude, prenosi “Večernji list”.

“Kakva je to zemlja Rusija koja se toliko boji bolnica i rodilišta da ih uništava?”, zapitao se tada ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

Ruska vojska odbacila je optužbe da su granatirali civilnu infrastrukturu te su kazali da je ukrajinska kontroverzna jedinica Azov bila ta koja je koji dan prije otjerala pacijente i osoblje te su zauzeli borbene položaje u bolnici.

Međutim, kako doznaje Sky News trudnice su iz oštećene bolnice prebacili u sklonište ispod pozorišta kako bi bile sigurne.

Rusi su bombardirali pozorište i vjeruje se da je u trenutku napada u njemu bilo oko 900 ljudi te da je poginulo oko njih 300.

Potpuni podaci nisu poznati s obzirom na to da nisu posve raščišćene ruševine skloništa.

“Znam da je bilo trudnica koje su doveli iz porodilišta iz bolnice koja je bila bombardirana par dana ranije. Doveli su ih u kazalište jer je to velika zgrada te su ih sve stavili zajedno s djecom u garderobu za glumce.

To je bilo u dijelu zgrade kojeg su bombardirali. Te žene su bile u pozorištu, točno tamo gdje je pala bomba. To je sve što znamo”, kazala je mještanka Diana Berg koja je uspjela pobjeći, piše Sky News.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare