Raport saznaje

Park u Sarajevu dobiva naziv po ubijenim policajcima Adisu Šehoviću i Davoru Vujinoviću

Šehović i Vujinović su ubijeni u oktobru 2018. godine prilikom obavljanja policijskih zadataka, a tek prošle godine Tužilaštvo KS je podiglo optužnicu protiv osumnjičenih za ubistvo
Šehović i Vujinović: Ubijeni 2018. godine

Park na području Alipašinog Polja u Sarajevu uskoro bi trebao dobiti naziv po ubijenim policajcima MUP-a Kantona Sarajevo Adisu Šehoviću i Davoru Vujinoviću. Kako saznaje Raport, sve neophodne procedure potrebne za naziv tog parka su okončane, pa je Komisija za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti Skupštine KS utvrdila prijedlog odluke o čemu bi se uskoro trebala izjasniti i Skupština KS.

"Ovom odlukom daje se naziv parku koji se nalazi na lokalitetu MZ Alipašino Polje C II - omeđen između ulice Bosanska i Trga nezavisnosti, područje Općine Novi Grad Sarajevo, koji glasi: Park Adis Šehović i Davor Vujinović“, stoji između ostalog u Prijedlogu.

Prijedlog odluke (Foto: Raport)

Podsjećamo, Šehović i Vujinović su ubijeni 26. oktobra 2018. godine u naselju Alipašino Polje prilikom obavljanja policijskih zadataka. Tek prošle godine Tužilaštvo Kantona Sarajevo je podiglo optužnicu protiv Save Marinkovića, Aleksandra Macana i Marka Trifkovića koji se terete da su ubili Adisa Šehovića, koji je kobne noći preminuo na licu mjesta, te Davora Vujinovića koji je od zadobivenih rana preminuo nekoliko sati kasnije. Suđenje optuženima je u toku.

Novi nazivi za još dvije ulice

Skupštinski zastupnici uskoro bi se trebali izjašnjavati i o tome da se jedna novoformirana ulica u sarajevskoj MZ Briješće nazove ulica Braće Kuloglija.

Kako je navedeno u obrazloženju ovog prijedloga, riječ je o braći Ibrahimu i Avdi Kuloglija, herojima odbrane iz Sarajeva, koji su 1992. godine stali u prve redove odbrane od agresije na BiH.

Avdo Kuloglija je rođen 1961. godine. Bio je pripadnik Patriotske lige i Manevarske jedinice 101. brigade, komandir III voda.

Poginuo je u akciji na Jasenu u Varešu 24. septembra 1994. godine. Bio je oženjen i otac jednog djeteta.

Ibrahim Kuloglija je rođen 1956. godine, bio je član Patriotske lige i rezervni policajac Općine Novi Grad u Sarajevu, a bio je komandir voda rezervnog sastava policije. Bio je oženjen i otac dvoje djece. Poginuo je 4. jula 1992. godine u naselju Stup u Sarajevu. Njegov sin Mirza koji je tada imao devet godina poginuo je 1993. godine u sarajevskom naselju Čengić Vila.

Komisija za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti Skupštine Kantona Sarajevo dala je saglasnost i na prijedlog da se jednoj ulici u MZ "Olimpijsko Selo" u da naziv - ulica Šejha Hussein Bakry Gazzaza. Kako je navedeno u obrazloženju riječ je o vakifu i dobrotvoru iz Saudijske Arabije koji je uvakufio sredstva za izgradnju i finansiranje rada jetimskog naselja "Al Walidein Gazzaz" u sarajevskom naselju Mojmilo.

I o ovom prijedlogu se treba izjasniti Skupština KS.