Svijet

Provodi li Vladimir Putin tajnu mobilizaciju u Rusiji?

Provodi li Vladimir Putin tajnu mobilizaciju u Rusiij?

Naime, Moskva je jučer pokrenula svoju redovnu jesenju akciju regrutacije mladića koji se upućuju na služenje vojong roka.

No, u isto vrijeme pojavljuju se izvještaji o nastavku “tajne mobilizacije” širom Rusije, tvrdi američka organizacija.

Kremlj najavio poziv za regrutaciju

Institut za proučavanje rata (ISW) saopćio je da je Kremlj u utorak najavio poziv za regrutaciju 120.000 mladih muškaraca.

Ministar odbrane Sergej Šojgu također insistira na tvrdnji da je “djelomična mobilizacija” 300.000 rezervista u Rusiji završena. Međutim, nije jasno je li to tačno, prenosi Sky News.

“Brojni ruski izvori objavili su da vojni oficiri nastavljaju mobilizirati muškarce. To se dešava uprkos prethodnim najavama Šojgua o završetku djelomične mobilizacije i prelazu u razdoblje regrutacije 28. oktobra.

Lokalne ruske novine izvijestile su o slučajevima da su muškarci primali obavijesti o mobilizaciji u Tjumenu i Sankt Peterburgu od 31. oktobra.

Ruski Centralni vojni okrug (CMD) je navodno rekao novinarima jednog ruskog medija da će se procesi mobilizacije nastaviti širom Rusije. To će trajati sve dok ruski predsjednik Vladimir Putin ne potpiše dekret kojim se završava razdoblje mobilizacije”, objavio je ISW.

Odluka Putina izazvala masovnu migraciju

Međutim, Kremlj je jučer rekao da dekret za prekid mobilizacije nije potreban.

“Ukrajinske vlasti Melitopolja i Mariupolja također su objavile da ruske okupacijske vlasti nastavljaju prisiljavati Ukrajince na odlazak u dobrovoljačke bataljone i jedinice teritorijalne odbrane”, navodi ISW.

Rečeno je da će djelomična mobilizacija utjecati samo na one s vojnim iskustvom. To obuhvata oko 300.000 ljudi.

Odluka Putina je izazvala masovnu migraciju mladih ruskih muškaraca koji su se bojali mobilizacije.

Rusija je decenijama provodila polugodišnje pozive za služenje vojnog roka, prema ISW-u.

“Svaki problem s pozivima bi vjerovatno ukazivao na to da su djelomična mobilizacija i rat u Ukrajini zakomplicirali standardnu ​​proceduru”, navodi ISW.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare