Vladimir Putin, ukrajinskog naroda
Svijet

Putin bez milosti. Naređeno ukidanje najstarije organizacije za ljudska prava u Rusiji

Moskovski sud je jučer naredio zatvaranje najstarije ruske organizacije za ljudska prava. To je Moskovska Helsinška grupa. Time se gasi još jedna institucija usred političkog gušenja u Rusiji.

Sudija Moskovskog gradskog suda odobrio je zahtjev ministarstva pravosuđa da se “raspusti” grupa za ljudska prava, navodi se u saopćenju suda.

Putin: Pritisak na kritičare Kremlja

Moskovska Helsinška grupa saopćila je da će se žaliti, javlja Euroactiv.

Odluka je posljednja u nizu pravnih presuda protiv organizacija koje kritikuju Kremlj. To je trend koji se pojačao nakon što je predsjednik Vladimir Putin izvršio invaziju na Ukrajinu prošle godine.

Moskovska Helsinška grupa osnovana je 1976. kako bi pratila predanost sovjetskih vlasti poštovanju ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Prethodno je 1975. SSSR potpisao niz sporazuma posljednjeg dana Konferencije o evropskoj sigurnosti i saradnji (OSCE).

Ured OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) rekao je da je presuda “u suprotnosti s obavezama koje su preuzele sve zemlje OSCE-a da poštuju slobodu osnivanja i pridruživanja udruženjima”.

ODIHR poziva “ruske vlasti da ponovno razmotre i ponište odluku”, stoji u saopćenju.

Inspirirala formiranje sličnih udruženja

Moskovska grupa je pratila sovjetsko pridržavanje Helsinškog sporazuma i izvještavala Zapad o kršenjima ljudskih prava. Prestala je s radom ranih 1980-ih. No, pokret je ponovno oživljen 1989. i nastavio je s radom u Rusiji.

U 1970-im, Moskovska helsinška skupina inspirirala je formiranje sličnih grupa u drugim zemljama Varšavskog pakta i grupa podrške na Zapadu.

Unutar bivšeg Sovjetskog Saveza “Helsinki Watch Groups” osnovane su u Ukrajini, Litvaniji, Gruziji i Armeniji, kao i u Sjedinjenim Američkim Državama (Helsinki Watch, kasnije Human Rights Watch).

Na kraju su helsinške promatračke grupe, inspirirane Moskovskom helsinškom skupinom, formirale Međunarodnu helsinšku federaciju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare