Svijet

Raspada mu se krug najbližih saradnika. Putin uhapsio vlastitog vojnog načelnika, a šefica ključne banke podnijela ostavku

Vladimir Putin uhapsio je vlastitog vojnog načelnika, dok je vrlo cijenjena šefica ruske Centralne banke podnijela ostavku, što ukazuje na to da se uži krug ruskog predsjednika raspada.

Guvernerka ruske Centralne banke Elvira Nabiullina (58) navodno je podnijela ostavku, jer se suprotstavila Putinu zbog rata koji je pokrenuo prije tri sedmice u Ukrajini.

Predvodio prodor

U međuvremenu, generala Romana Gavrilova, zamjenika načelnika jedinice Rosgvardia, koja je bila predvodnica prvog prodora na ukrajinsku teritoriju, uhapsila je ruska Federalna sigurnosna služba, navodi "Daily Star".

Prema Christi Grozevu, bugarskom istraživačkom novinaru, razlog hapšenja nije jasan. On citira izvor koji navodi da je Gavrilov pritvoren zbog "curenja vojnih informacija koje su dovele do gubitka života", dok druga dva kažu da je razlog "rasipanje goriva".

Nabiullina: Sve gora ekonomska kriza

No, svi izvještaji sugeriraju isto, a to je da razni zvaničnici osporavaju Putina, dok sankcije Zapada počinju nagrizati Rusiju.

Priča se da je ostavka šefice ruske banke došla nakon što se privatno posvađala s Putinom zbog razarajućeg utjecaja sankcija Zapada za koje nije očekivao da će biti tako ozbiljne.

Bivši ekonomski savjetnik čelnika Kremlja rekao je navodno Putinu da je njegova invazija na Ukrajinu gurnula rusku ekonomiju u "kanalizaciju", dodajući:

"Ja sam stručnjak u potpuno drugom području."

Gubitak Nabiulline predstavljao bi ogroman udarac Putinu i signalizirao bi produbljivanje ekonomske krize koja je već doživjela pad domaće valute, rublje, i ogroman gubitak međunarodnih finansijskih veza.

Nabiullina je cijenjena i u Moskvi i na Zapadu. Vodila je Rusiju kroz relativnu stabilnost čak i tokom pogoršanja odnosa sa Zapadom – ali rat protiv Ukrajine možda je promijenio njen pristup.

Gavrilov: Uhapsila ga sigurnosna služba

Svoju zabrinutost za ekonomski učinak sankcija nakon Putinove invazije pokazala je tako što je nosila crnu odjeću, bez nakita, na press konferenciji nakon napada na susjednu državu.

Na poznatoj konferenciji za novinare 28. februara, obećala je da će "poduzeti sve potrebne mjere za zaštitu finansijske stabilnosti, podržati ruski finansijski sektor i zaštititi dobrobit građana i ekonomije u cjelini".

Šokantno poređenje

Navodno je Putina upozorila na videosastanku da će se uskoro suočiti s inflacijom od blizu 70 posto i šokirala ga poređenjem s "kanalizacijom". Ranije je jasno dala do znanja da bi visoka inflacija mogla potkopati kredibilitet Centralne banke.

"Putinu je bilo toliko neugodno zbog takve smjelosti da je gotovo odmah prekinuo sastanak", navodi se u jednom izvještaju.

Očekivalo se da će joj Putin ratificirati treći mandat do 24. marta, ali to se sada čini upitnim. Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov odbio je potvrditi da će ona biti ponovno imenovana.

O njezinom zamjeniku Vladimiru Čistjuhinu govori se kao o mogućem nasljedniku.

No, njen odlazak sa čela ruske centralne banke - naročito u periodu neviđenih previranja - mogao bi samo produbiti ekonomsku krizu Moskve.