Životni stil

Recept za najbolju focacciu s mini paradajzom i ruzmarinom

Recept za najbolju focacciu

Donosimo recept za najbolju focacciu koja će vas oduševite. Modajte joj malo luka i paradajza. Osim što osvježava, paradajz je izvor zdravlja: obiluje vrijednim nutrijentima i fitohemikalijima te ima antioksidativna i antikancerogena svojstva.

Sastojci

400 g glatkog brašna,

270 ml mlake vode,

1 vrećica suhog kvasca,

prstohvat šećera,

3 kašike maslinovog ulja,

1 kašičica soli

Dodaci:

cherry paradajz 8 - 10 komada,

ruzmarin,

krupna so,

luk,

maslinovo ulje.

Priprema

U veliku zdjelu staviti brašno, so, šećer, kvasac, maslinovo ulje i vodu. Miješati kuhačom dok se sve ne sjedini, a tijesto ne postane ljepljivo i glatko. Dovoljno je nekoliko minuta. Posudu prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da miruje oko 15 minuta. Nakon tog vremena ruke navlažiti vodom i krenuti s prvim preklapanjem tijesta. Ruku zavući uz sam rub posude, povući tijesto prema gore i preklopiti prema sredini. Cijelim rubom posude to učiniti s tijestom. Posudu ponovno pokriti krpom te ostaviti da miruje 10 minuta. Ponoviti postupak preklapanja četiri puta.

Kod pripreme ovakve vrste tijesta bitno je da je cijelo vrijeme ista temperatura prostorije. Tijesto voli toplinu, a ne klimatizirane prostore.

Nakon zadnjeg preklapanja ostaviti tijesto da miruje 10 minuta. Posudu za pečenje dobro premazati maslinovim uljem. Iz posude tijesto premjestiti u pleh, ponovno prekriti krpom i ostaviti minimalno sat vremena da miruje. Nakon tog vremena maknuti krpu, tijesto preliti s malo maslinovog ulja te mokrim prstima lagano napraviti rupice po cijelom tijestu.

Tijesto je bogato mjehurićima. U tijesto utisnuti mini paradajz prepolovljen napola, luk narezan na kolutove, posipati krupnom soli i na kraju dodati ruzmarina po želji. Pleh staviti u prethodno zagrijanu rernu i peći 20 - 25 minuta na 200 stepeni. Toplu focacciu po želji premazati s još malo maslinovog ulja.