Svijet

Rusima zatvorena granica susjedne države, rijetki će moći ući

Finska je u četvrtak donijela odluku o zatvaranju granica za ruske turiste, dok uvodi stroži postupak za dobijanje viza koji bi trebao stupiti na snagu u ponoć, najavio je finski šef diplomatije, čime se ta zemlja pridružuje baltičkim zemljama i Poljskoj.

Finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto rekao je da je vlada djelovala brže nakon eksplozije u plinovodu Sjeverni tok za koju se smatra da je rezultat sabotaže te planova Moskve da pripoji četiri ukrajinske regije nakon ilegalnih referenduma.

Strožija granična pravila ne znače potpunu zabranu ulaska za ruske državljane, javlja finska radio stanica Yle, prenosi HRT.

Iznimke vrijede za Ruse koji dolaze u Finsku kako bi se susreli s članovima porodice, zbog rada ili medicinske skrbi. Glavna je promjena da Rusi više neće moći ulaziti u Finsku kao turisti ili putovati dalje u druge zemlje šengenskog prostora iz turističkih razloga.

Očekuje se da će se ovim korakom smanjiti broj Rusa koji prelaze granicu za 30 do 50 posto, navodi finska novinska agencija STT. Finska ima iznimno dugu granicu s Rusijom, čak 1.340 kilometara.

Ministar vanjskih poslova Estonije Urmas Reinsalu pozdravio je odluku Finske, istaknuvši da je Helsinki donio tu mjeru u bliskoj saradnji s Estonijom, Latvijom, Litvanijom i Poljskom te da će se poboljšati sigurnost u cijeloj regiji.

Estonija, Latvija, Litva i Poljska već su 19. septembra ograničile Rusima ulazak. Tada su zabranile ulazak ruskim državljanima s vizama za šengenski prostor zbog turističkih i poslovnih razloga te zbog sportskih i kulturnih događaja.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare