Svijet

Ruski oligarsi tvrde da ih je Putin uvukao u rat. Otkrili šta je njegova opsesija

Ruski oligarsi koje je Zapad sankcionirao tvrde da ih je ruski predsjednik Vladimir Putin na prevaru uvukao u ulogu onih koji podržavaju njegovu invaziju na Ukrajinu, otkriva New York Times.

Navodi se tako da mnogi od Putinovih glavnih savjetnika nisu bili upoznati s punim opsegom planova ruskog predsjednika za invaziju na Ukrajinu 24. februara sve dok ona nije već pokrenuta.

Ruski oligarsi: Izrazili frustraciju

Viši saradnici u Kremlju pokušavali su pročitati Putinov govor tijela. Govorili su nekima da predsjednik ima “taj ratnički sjaj u očima”.

“Ako ti svi oko tebe 22 godine govore da si supergenij onda ćeš početi vjerovati da jesi. Ruski poslovni ljudi, ruski zvaničnmici, ruski narod u njemu su vidjeli cara. Jednostavno je poludio”, rekao je bivši ruski bankarski mogul Oleg Tinkov.

Kako se “specijalna vojna operacija” odužila, neki su ruski oligarsi izrazili sumnju i frustraciju nakon što su ih zapadne zemlje oštro sankcionirale zbog savezništva s Putinom, prenosi Net.hr.

Milijarder Andrej Meljničenko probudio se 24. februara usred “ludila” u Ukrajini.

Za taj dan je već imao dogovoren sastanak s Putinom. Pridružio se nizu drugih poslovnih mogula koji su bili jednako iznenađeni Putinovom invazijom.

Kada je Putin konačno ušao u prostoriju, rekao je okupljenima i kamerama postavljenim iza njih da nije imao drugog izbora.

Meljničenko je za The Times rekao da je invazija bila iracionalna i šokantna. Međutim, šteta je već bila učinjena.

Još jedan poslovni mogul sa sastanka, koji je želio ostao anoniman, potvrdio je novinama da su se svi okupili pred kamerama. Bili su nesvjesni da će biti prikazani kao Putinova podrška, bez obzira na to jesu li se slagali s njegovom odlukom.

Ocrniti okupljenje

Cilj trika, rekao je anonimni poduzetnik, bio je da se ocrni sve okupljene. Upravo iz razloga kako bi ih se sankcioniralo.

Putinov plan je uspio. Desetine poslovnih tajkuna pogođeni su teškim sankcijama zapadnih zemalja.

U sedmicama i mjesecima koji su uslijedili, ruskim je oligarsima zamrznuta imovina. Zabranjeno im je putovanje u neke zemlje dok je rublja padala.

Međutim, Putinov rat sve više postaje pitanje ponosa za ruskog predsjednika. On se, čini se, nada da će učvrstiti svoju slavu u ruskoj historiji.

“Ono o čemu on opsesivno razmišlja oblikovalo je biografiju cijelog svijeta”, izjavio je za Times Konstantin Remčukov, novinski urednik iz Moskve, o Putinovoj fiksaciji Ukrajinom.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare