Politika

Skupština KS usvojila rebalans budžeta u iznosu od 1.135.335.825 KM

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo danas su na sjednici po hitnom postupku usvojili rebalans budžeta KS za 2020. godinu u iznosu od 1.135.335.000 KM.

Usvojen je također i prijedlog o izvršenju rebalansa budžeta za ovu godinu.

Ministar finansija KS Jasmin Halebić je obrazložio da je to već drugi rebalans budžeta u ovoj godini, a prvi je bio 7. maja ove godine a donesen je zbog ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica izazvanih koronavirusom.

Glavni razlog za pripremu rebalansa budžeta je ubrzavanje isplate finansijske podrške privrednicima u KS, čije poslovanje je pogođeno negativnim posljedicama širenja koronavirusa.

„Proces administriranja finansijskih sredstava dobivenih od MMF-a, s viših nivoa ka nižim, već dugo traje a privrednici to čekanje sve teže podnose. U takvoj situaciji najmanje što Vlada KS može učiniti jeste da rebalansom budžeta omogući isplatu podrške privredi iz budžetskih sredstava“, ocijenio je ministar Halebić.

MMF je odobrio oko 36,1 milion KM sredstava, ali iako sredstva još nisu dostavljena Kantonu, isplata sredstava će biti izvršena iz redovnih budžetskih prihoda – od poreza, a kada sredstva MMF-a s nivoa Federacije budu raspodijeljena kantonima, bit će ukjučena u budžet zajedno s ostalim budžetskim prihodima.

Naveo je da su sredstva, pored ostalog namijenjena i za isplatu plata, poticaj razvoja male privrede i poticaj zapošljavanja mladih, ali i za otplatu postojećih kredita jer kredibilitet KS-a ne smije biti ugrožen.

„Nastojimo da zadržimo stabilnost javnih finansija, ali i da budžet bude razvojni. A ovim rebalansom je razvojna komponenta prepoznatljiva“, naglasio je Halebić.

Akumulirani deficit je planiran za više od jedan milion KM.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare