BHDoktor

Spavate manje od šest sati? Evo šta to radi vašem mozgu

Doktorica Rebecca Robbins objasnila je šta se događa u mozgu kada mu dajemo samo šest i manje sati sna i kako veliku razliku može napraviti i samo jedan sat više.

“Ako jednu noć spavate osam sati, a već iduću šest i tako mijenjate ritam, vi zapravo šaljete mozgu poruku da se prilagođavate drugoj vremenskoj zoni. Svaki sljedeći odlazak u krevet postaje izazov za njega i zbunjujete ga. Toksini koje mozak tada ispušta mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija i problema poput demencije.

Također, istraživanja su pokazala da oni koji ne spavaju dovoljno imaju veće šanse da obole od gripe i raznih viroza jer imunitet pada i postajete osjetljiviji. Imati tačan raspored odlaska u krevet i buđenja ključno je u održavanju zdravlja.

PROČITAJTE  Tuširanje zimi: Pretjerano vruća voda može dubinski isušiti kožu

“Mnogi misle da samo djeca trebaju dobru rutinu spavanja, ali trebaju je i odrasli.”

Dr. Robbins predlaže da ne koristite mobitel prije spavanja već odvojite nekoliko minuta za meditaciju i nakon toga utonete u san. Također, ako se slučajno budite tokom noći, nemojte uzimati mobitel u ruke. Pokušajte sjesti, prekrižiti noge i odraditi meditaciju, prenosi LADBible.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare