Svijet

Šta treba znati o ruskim referendumima u Ukrajini?

Proruske vlasti u istočnoj i južnoj Ukrajini najavile su da će se održati referendumi o priključivanju Rusiji.

To je u svom današnjem govoru najavio i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Ruski zvaničnici u okupiranim regijama u Ukrajini, prenijeli su da bi glasanje, koje su druge države već proglasile nelegalnim, trebalo biti održano između 23. i 27. septembra.

Vjeruje se da je ruski plan, ukoliko se referendumi provedu, ustvrditi da su okupirana područja Ukrajine ustvari dio Rusije i da Rusi u “zaštiti” tih područja mogu koristiti svo raspoloživo naoružanje.

CNN objavljuje šta treba znati o ovim referendumima:

HERSON

Šef uprave Hersona, Vladimir Saldo, rekao je da je “potpisao dekret” za referendum, koji je također uspostavio postupak za organiziranje glasanja i “mjere administrativne i krivične odgovornosti za kršenje ovih pravila”.

Dijelovi Hersona nalaze se na prvim linijama fronta između ukrajinskih i ruskih snaga.

LNR

Vođa samoproglašene Luganske Narodne Republike, Leonid Pasečnik, također je potpisao zakon o referendumu.

Prema tekstu, “Centralna izborna komisija LNR-a objavit će rezultate referenduma najkasnije pet dana nakon posljednjeg dana glasanja”, navodi se na lokalnom medijskom portalu Lug-Info.

DNR

Samoproglašena Donjecka Narodna Republika pristala je održati referendum, a vlasti tvrde da su poslali pismo ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Od njega traže brzo pristupanje Ruskoj Federaciji nakon što se održi referendum.

ZAPOROŽJE

Takozvani nacionalni kongres građana regije Zaporožje odobrio je referendum, rekao je Vladimir Rogov, visoki proruski zvaničnik u okupiranom području.

“Tehnički smo spremni. Osigurana je sigurnost biračkih mjesta. Naše granice pouzdano su zaštićene ruskom vojskom “, rekao je Jevgenij Balitcij, voditelj regionalne uprave Zaporožje.

UKRAJINSKI ODGOVOR

Ukrajinski zvaničnici osudili su ove najave.

Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da “lažni plebiscit” neće promijeniti “administrativno-teritorijalnu strukturu i međunarodno priznate granice Ukrajine.”

Ministarstvo je dodalo da je to “još jedan pokušaj Rusije da legitimira posljedice agresivnog rata protiv Ukrajine.”

RUSKI ODGOVOR

Najave referenduma su dobile brzu podršku ruskih političara. Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev javno je podržao referendum, rekavši da će imati “ogroman značaj” za “sistemsku zaštitu” stanovnika.

“Nijedan budući vođa Rusije, niti jedan službenik neće moći preokrenuti te odluke”, dodao je on.

ODGOVOR SAD

Pentagon, američko ministarstvo odbrane, objavilo je da su najave “jednostavno informacijska operacija koja bi trebala odvratiti pažnju od teške situacije u kojoj se ruska vojska trenutno nalazi.”

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield također je osudila ove poteze.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare