Zdravlje

Zimska superhrana: Kojim namirnicama treba napuniti frižider

Kada stignu hladniji mjeseci, gubimo više od nekoliko sati dnevne svjetlosti - nestaje i svo svježe voće i povrće. Ali imamo dobre vijesti: ledena sezona je također prepuna zimske „superhrane“. Ove zimske namirnice imaju veliku nutritivnu snagu i samo čekaju da budu upotrebljene u vašim omiljenim receptima za hladno vrijeme.

Inače, namirnica dobija titulu „superhrane“ kada sadrži velike količine vitamina i minerala sa antioksidativnim moćima, ako je povezana sa prevencijom bolesti ili se smatra da nudi određene zdravstvene koristi.

Evo koje su to namirnice.

Đumbir

Đumbir se vijekovima koristio za poboljšanje varenja, smirivanje stomaka i jačanje imuniteta. Često je dostupan tokom cijele godine, ali će najsvježiji korijeni vjerovatno biti ubrani u zimu. Đumbir ima prilično specifičan ukus, pa je odličan za ljubitelje azijske kuhinje – ili ga jednostavno potopite u vruću vodu da biste dobili svjež čaj.

Kelj

Kelj je bogat kalijumom, a trudnice treba da imaju na umu da je odličan izvor folata, hranljive materije koja pomaže u formiranju neuralne cijevi fetusa. Kalijum može pomoći u smanjenju krvnog pritiska tako što uklanja višak natrijuma iz tijela.

Citrusno voće

Agrumi su puni vitamina C, što ih čini idealnim u zimskim mjesecima kada nastupa sezona prehlade i gripa. Citrusi poput pomorandže, grejpfruta i limuna takođe sadrže mnogo minerala i fitohemikalija.

Jabuke

Osim što su bogate vitaminom C, jabuke također sadrže pektin, rastvorljivo vlakno koje pomaže u smanjenju nivoa holesterola. Sezona jabuka kreće krajem ljeta, ali se često nastavlja u kasnu jesen ili ranu zimu, u zavisnosti od toga gdje živite. Preporučuje se da jedete jabuku s korom jer se veliki procenat vlakana i fitonutrijenata nalazi unutar kore.

Batat

Batat, odnosno slatki krompir, prava je gurmanska zimska namirnica – a zdrava. Odličan je izvor beta-karotena, antioksidansa koji se bori protiv oštećenja i upale slobodnih radikala u organizmu.

Praziluk

Praziluk je veliki izvor magnezijuma — minerala koji nam često fali, a to može dovesti do anksioznosti i razdražljivosti. Ima malo blaži ukus od drugih vrsta luka i lako se uklapa u većinu recepata.

Nar

Nar je bogat polifenolima za koje se zna da poboljšavaju zdravlje srca, bore se protiv infekcija i poboljšavaju pamćenje. Lako ga je pronaći od septembra do februara, a veoma je ukusan u receptima. Probajte ga u salati ili ga ubacite u jogurt, smutije i puding od čia sjemena.

Cvekla

Ovo ljubičasto povrće bogato je folatom, kalijumom i beta karotenom, što ih čini jedinstvenim, ali hranljivim dodatkom vašem stolu od ljeta do kasne jeseni. Nije najlakše povrće za kuvanje – ali je glavna zimska salata.

Kupus

U sezoni od kasne jeseni do ranog proljeća, kupus je čudesna hrana zahvaljujući velikim količinama vitamina C, vitamina K, kalijuma i kalcijuma, uz činjenicu da se sastoji od 92 odsto vode. Lako je uključiti i kupus u obroke – od glavnih jela do salata.