Svijet

Diverzije na Sjevernom toku mogle bi biti samo početak. Priprema li se Putin za globalni rat?

najteži strateški udarac vladimir putin gleda kroz dvogled

Kritična evropska infrastruktura sada je u opasnosti nakon što su plinske cijevi Sjevernog toka dignute u zrak u napadu za koji se vjeruje da ga je orkestrirala Rusija, upozorili su visoki političari, šefovi obrane i eksperti.

Postoji strah da bi cjevovodi, platforme i podmorski kablovi na koje se zemlje, uključujući Veliku Britaniju, oslanjaju za energiju, bankarstvo, trgovinu dionicama i poslovanje, sada mogli biti meta, budući da je njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser danas upozorila čelnike da se pripreme za "ranije nezamislive" prijetnje svojim nacijama.

Pojačavaju odbranu

Neki su već počeli poojačavati svoju odbranu, a šef NATO-a Jens Stoltenberg danas je u Danskoj na razgovorima za koje je rekao da su se "ticali zaštite kritične infrastrukture".

Jonas Gahr Stoere, norveški premijer, rekao je da će vojska biti vidljivo raspoređena oko naftnih i plinskih platformi kako bi ih zaštitila, prenosi Daily Mail.

To sugerira da je Ujedinjeno Kraljevstvo - povezano s Norveškom preko dva glavna plinovoda koji prenose trećinu plina ove zemlje - također u opasnosti.

Najveća britanska naftna i plinska polja, koja su prošarana desetinama bušotina i ispresijecana cijevima, također se nalaze u blizini norveških voda.

Mark Galeotti - stručnjak za Rusiju, bivši savjetnik u britanskom Ministarstvu vanjskih poslova, a sada u Vijeću za geostrategiju - rekao je za MailOnline da Putin "vjerovatno" stoji iza napada na Sjeverni tok i da je to poslužilo "kao upozorenje".

"Oni dižu u zrak vlastiti plinovod kako bi podsjetili Zapad da, ako doista stjera Putina u ćošak, među njegovim opcijama su napadi na infrastrukturu", rekao je Galeotti.

"Na kraju krajeva, naftovod od Norveške do Poljske upravo je otvoren. Jednako ozbiljno, mogao bi ciljati podvodne internetske kabele, koji ne bi "slomili" internet, ali bi ga sigurno degradirali".

Kremlj je negirao kakvu umiješanost u eksplozije, odbacivši tu tvrdnju kao "lupu".

Ali Rusija ima kapacitet izvesti takav napad.

Putin komanduje najvećom svjetskom flotom špijunskih podmornica, uključujući i jednu - Belgorod - koja je posebno dizajnirana za napad na podvodne kablove, i ima lak pristup Baltiku preko Kalinjingrada i Sankt Peterburga, gdje se također nalazi njegova novorazvijena flota podvodnih bespilotnih letjelica.

Nezakonita aneksija

Diverzija dolazi u trenutku kada se ruski despot "zakopao" u Ukrajini, nezakonito anektirajući okupiranu teritoriju dok pokušava uplašiti Zapad nuklearnim bombama i - čini se - novim prijetnjama energetskim i informacijskim mrežama.

Putinova motivacija za navodno gađanje vlastitih naftovoda mogla bi biti izazivanje sveopćeg globalnog rata, tvrdi jedan akademik.

Dr. Stepan Stepanenko, naučni saradnik u Društvu Henryja Jacksona, rekao je za MailOnline da to pokazuje da Kremlj želi prestati nuditi energiju svojim potencijalnim neprijateljima.

"Iako Kremlj nije preuzeo odgovornost za Sjeverni tok, globalni prst krivice čvrsto pokazuje u jednom smjeru.

Na prvi pogled, ovaj čin je jednak rezanju nosa na licu, jer Putin ne samo da prekida snabdijevanje plinom na početku hladne zime, nego također prekida dotok prihoda od njega, šteteći njegovim ratnim naporima.

Međutim, da bismo razumjeli zašto bi Rusija to učinila, moramo gledati u kontekstu lažnog referenduma koji se održava u Ukrajini. Putinu brzo ponestaje opcija, mora okončati sukob s opipljivim teritorijalnim dobitkom prije nego što Rusi izvrgnu ono što ostatak svijeta već zna, izgubio je rat.

'Provođenjem ovih lažnih referenduma i pomicanjem granica kako bi ove regije postale ruska teritorija, on šaqlje Zapadu ultimatumu - oslobodite ove regije i direktno napadate Rusiju.

U tom kontekstu, ako je Sjeverni tok zaista bio meta Moskve, onda ne možemo izbjeći da to vidimo kao Putina koji se priprema za globalni rat, u kojem bi snabdijevanje plinom Evropi bila izravna pomoć njegovom neprijatelju.'

Norveška u prvom planu

Potpukovnik Geir Hagen Karlsen, jedan od vodećih norveških vojnih oficira, upozorio je da njegova zemlja - koja je sada najvažniji evropski snabdjevač plinom nakon što su Rusiji uvedene sankcije - mora ozbiljno shvatiti prijetnju, osobito nakon što su nedavno viđeni neidentificirani dronovi kako lete nisko iznad platformi.

"Norveška opskrba plinom trenutačno je vjerovatno najveća i strateški najvažnija meta za sabotažu u cijeloj Evropi", rekao je on nacionalnoj televiziji NRK.

Viktorija Cmilyte-Nielsen, predsjednica litvanskog parlamenta, dodala je:

"Ovi incidenti pokazuju da energetska infrastruktura nije sigurna. . . Može se protumačiti kao upozorenje".

Njemački zvaničnici upozorili da je Sjeverni tok toliko oštećen eksplozijama da vjerovatno više nikada neće raditi.

Njemačke sigurnosne službe saopćile su da su eksplozije ostavile tri od četiri podmorske cijevi toliko ozbiljno oštećene da ih nije moguće popraviti, izvijestio je Tagesspiegel.