Svijet

Aneksija koju niko ne priznaje. “Granice četiri okupirane regije postale su granica Rusije”

Ruska novinska agencija RIA Novosti donosi sažetak onoga što aneksija pravno znači prema ugovorima za koje Rusija tvrdi da ih je sklopila s četiri okupirana područja Ukrajine, takozvanim Narodnim Republikama Donjeck i Lugansk (DNR i LNR), i regijama Herson i Zaporožje.

“Granice DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti, povezane s teritorijom drugih zemalja, državna su granica Rusije.

Rok do 2026. godine

Do 1. januara 2026. sva četiri nova subjekta imaju prijelazno razdoblje za rješavanje pitanja vojne obaveze i služenja vojnog roka. U istom roku treba riješiti pitanja integracije novih regija u ekonomski, finansijski, kreditni i pravni sistem Rusije, kao i u sisatem državnih tijela.

Rusko zakonodavstvo i drugi normativni pravni akti stupaju na snagu u novim regijama od dana kada su prihvaćeni u Rusiji.

Normativni pravni akti regija Herson i Zaporožje ne primjenjuju se ako su u suprotnosti s ustavom Rusije. Službeni dokumenti DNR i LNR vrijede do kraja prijelaznog razdoblja ili do donošenja ruskih relevantnih pravnih akata.

Nelegalni referendumi

Vlade DNR i LNR nastavit će s radom do formiranja novih kabineta vršitelja dužnosti šefova republika, vlade regija Herson i Zaporožje moraju formirati vršitelje dužnosti guvernera u skladu s ruskim zakonom.

Građani Ukrajine, drugih zemalja i osobe bez državljanstva s prebivalištem u novim regijama priznaju se kao državljani Rusije, osim onih koji u roku od mjesec izjave da žele zadržati postojeće državljanstvo ili ostati bez državljanstva.

Rusija jamči svim narodima koji žive u novim regijama pravo na očuvanje svog maternjeg jezika i stvaranje uvjeta za njegovo proučavanje i razvoj”, navodi se u odluci.

Rusija i Sjeverna Koreja jedine su članice Ujedinjenih naroda koje su do sada priznale “rezultate” “referenduma” koje su organizirale okupacijske vlasti u Ukrajini, prenosi Guardian.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare