Svijet

BBC o ruskim gubicima: Najviše poginulih vojnika iz ekonomski slabijih regija. Na udaru i oficiri

Od početka rata u Ukrajini, BBC prati i provjerava izvještaje o gubicima među ruskim jedinicama koje se bore u susjednoj državi, prateći službena saopćenja, izvještaje lokalnih medija, kao i društvene mreže i razgovarajući s rođacima ruskih vojnika.

Do ovog trenutka BBC je uspio potvrditi smrt 2.336 ruskih vojnika. Uspjeli su utvrditi njihova imena, činove i vojne jedinice u kojima su služili.

To je gotovo dvostruko više od posljednje službene brojke koju je objavilo rusko ministarstvo odbrane u martzu.

Vjerojatno je stvarna brojka nastradalih ruskih vojnika u Ukrajini daleko veća nego što se uspjelo utvrditi. No, ova analiza podataka pomaže vidjeti trendove onoga što se događa s ruskom vojskom koja se bori u Ukrajini.

PROČITAJTE  Pojavili se u Davosu: Braća Kličko uputili su jasno upozorenje evropskim čelnicima

Gotovo 20 procenata svih potvrđenih vojnih žrtava su oficiri. Taj je udio ostao nepromijenjen u posljednja tri mjeseca. Stručnjaci kažu da će ruski oficiri možda morati riskirati još više na prvoj liniji fronta zbog stalnih problema s komunikacijama.

Preko 25 procenata svih gubitaka su padobranci i marinci. Ove jedinice se često koriste u izviđačkim i jurišnim operacijama. Međutim, često ne dobivaju dovoljno operativne podrške i mogućnosti evakuacije za ranjenike.

Većina stradalih dolazi iz najnerazvijenijih i ekonomski slabijih regija Rusije. Samo su tri potvrđene smrti vojnika iz Moskve, iako glavni grad čini gotovo 9 procenata ruskog stanovništva.

Ukrajinske vlasti sada kažu da je ubijeno blizu 27.000 ruskih vojnika.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare