Svijet

Hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a nakon napada na nuklearnu elektranu u Ukrajini

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) odlučilo je da održi hitnu sjednicu nakon ruskog napada na nuklearnu elektranu Zaporožje u Ukrajini, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema diplomatskim izvorima održavanje sjednice tražile su Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Albanija, Francuska, Irska i Norveška.

“Nakon noćnih sukoba u blizini grada Zaporožje na jugoistoku Ukrajine, Rusija je preuzela kontrolu nad najvećom evropskom nuklearnom elektranom”, objavile su ukrajinske vlasti.

Međunarodna agencija za atomsku energiju objavila je da požar u elektrani “nije zahvatio bitnu opremu”.

Nuklearna elektrana Zaporožje, izgrađena između 1984. i 1995. godine, najveća je u Evropi, te među 10 najvećih nuklearnih elektrana na svijetu.

Smještena na jugoistoku Ukrajine u blizini grada Enerhodara, elektrana proizvodi 20 posto električne energije u Ukrajini.

Ukupno šest reaktora, svaki s kapacitetom od 950 megavata, može snabdijevati ​​strujom oko četiri miliona domaćinstava s ukupnom proizvodnjom električne energije od 5.700 megavata.

Napad Rusije na Ukrajinu, koji je počeo 24. februara, izazvao je bijes međunarodne zajednice, a Evropska unija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Japan i Sjedinjene Američke Države (SAD) Moskvi su uvele ekonomske sankcije.

Prema podacima Agencije za izbjeglice UN-a najmanje 1,2 miliona ljudi pobjeglo je iz Ukrajine u susjedne zemlje.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare