Ekonomija

Na Wall Streetu najgori rezultati u više od 50 godina: Moguća i recesija

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale, pa su berzovni indeksi završili u minusu i na mjesečnoj i na kvartalnoj razini, dok su u cijelom prvom polugodištu zabilježili najveći pad u više od 50 godina.

Dow Jones oslabio je jučer 253 boda ili 0,82 posto, na 30.775 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,88 posto, na 3.785 bodova, a Nasdaq indeks 1,33 posto, na 11.028 bodova.

Tako je mjesec juni završen u sumornom raspoloženju. Sva tri indeksa zabilježila su pad i u cijelom drugom tromjesečju, a dva kvartala uzastopnog pada S&P 500 i Dow indeksa ne pamte se od 2015. godine, prenosi HRT.

U cijelom prvom polugodištu Dow Jones potonuo je, pak, više od 15 posto, S&P 500 više od 20, a Nasdaq indeks gotovo 30 posto.

To je za S&P 500 indeks najlošije prvo polugodište od 1970. godine, za Dow Jones od 1962., a za Nasdaq najgore od kada postoji.

U prvim danima ove godine indeksi su dosezali rekordne razine, kao i lani, zahvaljujući oporavku privrede od koronakrize, no ubrzo se smjer tržišta preokrenuo zbog širenja omikron varijante Covida-19.

Potom je uslijedila ruska invazija na Ukrajinu, što je poremetilo tržište energentima, sirovinama i hranom te tako dodatno potaknulo rast ionako već visoke inflacije.

Kako je inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama dosegnula najviše razine u 40 godina, Fed je odgovorio agresivnim povećanjem kamatnih stopa, a to su učinile ili najavile i mnoge druge centralner banke u svijetu.

Zbog toga će se, dakako, usporiti rast svjetskog privrede, a moguća je i recesija.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare