Dvije vrste odmora

Pilot objasnio zašto piloti smiju zaspati dok voze avion. Da, dobro ste pročitali

Otkrio je dvije vrste odmora koje piloti smiju imati dok su na poslu

Viralna priča iz aviona o ženi koja je napravila dramu i tvrdila da jedan od putnika "nije stvaran" bila je hit ovog ljeta, no nakon bizarnog ispada putnice pažnja se sada okrenula prema najvažnijoj osobi u avionu.

Naime, ponovo je osvanuo viralni video iz 2022. u kojem je pilot odgovorio na statistiku koja kaže da je 46 posto pilota priznalo da zaspu tokom leta.

Pilot koji na TikToku objavljuje pod nadimkom @pilot_geeza iznenadio je mnoge pratitelje nakon što je otkrio istinu o tome spavaju li piloti tokom leta.

Tačnije, otkrio je ne jednu, nego dvije vrste odmora koje piloti smiju imati dok su na poslu.

Kontrolirano drijemanje

"Zaspimo tokom leta. Postoje dvije vrste odmora koje možemo uzeti dok sjedimo na pilotskom sjedalu; imamo kontrolirano drijemanje i kontrolirani odmor."

Pilot je dalje objasnio da se to događa isključivo u razdobljima "niskog poslovnog opterećenja" i ako se drugi pilot osjeća "vrhunski".

"Kontrolirano drijemanje je ograničeno na samo 30 minuta. Nakon tih 30 minuta, ako se osjećam dobro, nastavljamo s normalnim poslovima", objasnio je.

Kontrolirani odmor

Dodao je kako je "kontrolirani odmor" ograničen na nešto duže vrijeme, od 45 minuta: "Nakon tih 45 minuta treba mi 20 minuta da budem siguran da nisam ošamućen."

Pilot je objasnio da obično uzme šoljicu čaja, nešto hrane i ode do WC-a prije nego što se vrati na posao.

@pilot_geeza #stitch with @mahanlankarani #pilot #pilotsoftiktok #sleepy #flying #tired #fyp ♬ Reflections on 52nd - AGM3