Region

Protesti u Novom Sadu: “Klackanje Srbije između istoka i zapada je kockanje sa sudbinom društva”

Nekoliko desetina građana učestvovalo je danas u Novom Sadu na antiratnom protestu nazvanom “Skup solidarnosti sa građanima Ukrajine i vojvođanskom ukrajinskom zajednicom“ koji je održan ispred spomenika Tarasa Ševčenka.

Učesnici skupa su nosili ukrajinske zastave i poruke upućene protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina koga su uporedili s Hitlerom, uzvikujući parole podrške Ukrajini, protiv rata i Putina i pjevajući ukrajinsku nacionalnu himnu, javlja Anadolu Agency (AA).

Više organizacija

Organizator ovog protesta je udruženje više nevladinih organizacija “Građanska Vojvodina“ a cilj okupljanja je da se osudi agresija Rusije na Ukrajinu, iskaže solidarnost sa ukrajinskom zajednicom u Vojvodini, građanima Ukrajine i građanima Rusije koji protestuju protiv rata zbog čega su izloženi odmazdi vlasti.

“Iskazivanje solidarnosti prema građanima Ukrajine koji su izloženi brutalnoj agresiji nije samo pitanje humanosti, već i civilizacijski čin, jer napad na Ukrajinu ujedno je i napad na evropske demokratske vrednosti“, rekao je aktivista Darko Šper čitajući saopštenje “Građanske Vojvodine“.

“Građanska Vojvodina“ je upozorila javnost i “da neozbiljan i neodgovoran odnos državnih organa Srbije koji i aktuelni trenutak koriste za političke kalkulacije i podilaženje biračkom telu može skupo koštati i naše građane, i kad je u pitanju dalji proces evrointegracija i kad su u pitanju njihove lične slobode i prava“.

“Klackanje između istoka i zapada zapravo je kockanje sa sudbinom društva i toga svi građani Srbije treba da budu svesni. Ukoliko smo kao društvo izabrali evropski put, onda je stradanje Ukrajine i naša stvar. Alternativa je svrstavanje uz agresora, što bi bio siguran put u izolaciju“, naglasio je Šper.

U saopštenju je posebno naglašena “opasna režimska tabloidna propaganda u kojoj se veliča diktatorski ruski režim i opravdava agresija na Ukrajinu“.

Anevropski narativ

“Za koji scenario vlast u Srbiji priprema zemlju ako u medijima koje kontroliše dominira antizapadni i antievropski narativ i histerična proputinovska propaganda?

I to u trenutku kad evropski zvaničnici od Srbije očekuju ga se usaglasi sa spoljnom politikom Unije. Takva ratnohuškačka medijska propaganda i govor mržnje koji dominira u javnom prostoru društvo drži u stalnoj tenziji i ciljano destabilizuje odnose u postjugoslovenskom prostoru, jer daje krila nacionalističkim političkim akterima u regionu.

Zato skrećemo pažnju građanima da ozbiljno shvate upozorenja evropskih zvaničnika na mogućnost prelivanja ukrajinske krize na Zapadni Balkan“, navodi se u saopštenju “Građanske Vojvodine“.

Potpredsjednik Evropskog kongresa Ukrajinaca Miroslav Hočak podsjetio je da iz Ukrajine u susjedne zemlje izbjeglo gotovo milion i po stanovnika, i da ukrajinska dijaspora širom svijeta prikuplja pomoć, kako za izbjeglice tako i za građane koji su ostali u Ukrajini.

Posredstvom Republičkog komesarijata za izbjeglice iz Novog Sada je jučer upućen kombi humanitarne pomoći koju su građani Novog Sada i okoline donirali za narod Ukrajine.

Kako je za AA izjavio Miroslav Kalenjuk, koordinator akcije prikupljanja humanitarne pomoći za Novi Sad, put Beograda je jutros poslat kombi pomoći u hrani, priboru za higijenu, sanitetskom materijalu, odjeći, ali i dječijim igračkama, odjeći i hrani za bebe, kao i da je ostalo pomoći za još jedan pun kombi.

Ova pomoć bit će stavljena na raspolaganje ambasadi Ukrajine u Beogradu koja će je dalje proslijediti u matičnu zemlju.

On je naglasio da se akcija prikupljanja pomoći nastavlja i dalje i da će kancelarije Ukrajinskog kulturnog centra “Kobzar“ biti otvorene radnim danom od 17 do 21 sat, a da se prikuplja dugotrajna hrana, sredstva za higijenu, te dječija odjeća i obuća, pelene i hrana za bebe i pozvao ljude dobre volje da, u skladu sa svojim mogućnostima, pokažu solidarnost sa narodom Ukrajine uključivanjem u ovu akciju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare