Svijet

Puklo savezništvo. Rusi se svađaju i s državom četiri puta većom od Ukrajine

Reuters izvještava o diplomatskim napetostima između Rusije i Kazahstana oko rata u Ukrajini.

Tako su kazahstanske vlasti odbile zahtjev Rusije da protjeraju ukrajinskog ambasadora zbog komentara o ubijanju Rusa, zamjerajući Moskvi zbog, kako su nazvali, neprimjerenog tona između “jednakih strateških partnera”.

Ukrajinski ambasador u Astani, Petro Vrublevskij, rekao je u augustu u intervjuu s lokalnim blogerom da “što više Rusa sada ubijemo, manje će ih naša djeca morati ubiti”.

Portparolka ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je da je Moskva “ogorčena” činjenicom da je Vrublevskij još uvijek u Astani, te je pozvala kazahstanskog ambasadora.

Portparol kazahstanskog ministarstva vanjskih poslova Aibek Smadijarov nazvao je u srijedu ton Zaharove “neskladnim s prirodom savezničkih odnosa između Kazahstana i Rusije kao ravnopravnih strateških partnera”, dodavši da će ruski ambasador zauzvrat biti pozvan u kazahstansko ministarstvo.

Inače, Kazahstan je deveta najveća država na svijetu po površini (2,7 miliona kvadratnih kilometara), više nego četiri puta veća od Ukrajine. Graniči na sjeveru s Rusijom, na istoku s Kinom te na jugu s Kirgistanom, Uzbekistanom i Turkmenistanom.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare