Svijet

Razmahao se ispred vojne karte. Da li je moguće da je Lukašenko otkrio koga će Rusi još napasti?

Čini se da je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko naznačio da snage Vladimira Putina planiraju invaziju na Moldaviju.

Putinov ratnohuškački asistent danas se obratio sigurnosnim zvaničnicima dok je stajao ispred vojne karte koja kao da prikazuje planiranu operaciju iz južne Ukrajine prema njezinom sićušnom susjedu, prenosi “Daily Mail”.

Borbeni planovi

Karta je također otkrila predložene borbene planove za ruske trupe širom zemlje.

U njima su detaljno opisane ruske linije napada prema Ukrajini, od kojih su se neke materijalizirale u prvih nekoliko dana invazije – poput snaga koje su jurišale prema Kijevu sa sjevera i prema Hersonu s Krima.

No, također su pokazali nekoliko napada koji se tek trebaju dogoditi – od kojih je jedan čak izgledao usmjeren od lučkog grada Odese prema Moldaviji, što sugerira da Rusija planira umarširati na tlo ukrajinskog susjeda.

Karta koju je prikazao Lukašenko podijeljena je u četiri dijela koji su usklađeni sa zapovjednim okruzima ukrajinske vojske, prikazujući ruske napade iz Bjelorusije, duž istočne granice Ukrajine i s okupiranog Krima.

Prikazan je dvokraki oblik kliješta usmjeren na Kijev, napad koji se trenutno odvija, čije snage također izlaze iz okupiranog Donjecka i Krima prije nego što se povežu kod Melitopolja, koji je Rusija zauzela.

Zbunjujući dio

Ali prikazani su i napadi koji pogađaju grad Dnjepar, koji se tek treba dogoditi – vjerojatno zato što su snage koje su dodijeljene da ga napadnu zaustavljene žestokim otporom u Harkovu, koji se nalazi duž rute.

Čini se da se još jedan napad kreće prema Čerkasiju preko Sumija, gdje su ruske snage također zadržane, dok se čini da treći vodi prema Žitomiru.

Možda najviše zbunjuje dio na karti na kojem se vidi kako napad iz ukrajinskog lučkog grada Odese vodi prema Pridnjestrovlju, otcijepljenoj regiji Moldavije kojom vladaju proruske snage.

Nicu Popescu, potpredsjednik moldavske vlade, priznao je danas da se njegova zemlja nalazi u “vrlo rizičnoj zoni” u kojoj stanovništvo osjeća “tjeskobu i strah”. No, dodao je, on ne očekuje invaziju i umjesto toga najveći izazov vidi u rješavanju priljeva izbjeglica.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare