Tehnologija

Ruski hakeri pripremaju novi val napada na Ukrajinu

Ruski hakeri pripremaju novi val računalnih napada protiv Ukrajine, uključujući prijetnju u obliku ransmovera (ucjenjivačkog softvera) za organizacije koje održavaju ukrajinske linije opskrbe, stoji u izvješću koji je Majkrosoft objavio u srijedu.

Ruski hakeri pravili razne akcije

Izvještaj je izradio tim za sigurnosna istraživanja i analizu tehnološkog diva Microsofta. U njemu se stiče niz novih otkrića o tome kako su ruski hakeri djelovali tokom sukoba u Ukrajini. Izvještaj uključuje predviđanja budućeg djelovanja.

“Microsoft je od januara 2023. primijetio da se ruska kibernetička prijetnja prilagodila kako bi povećala svoje kapacitete za uništavanje i za prikupljanje obavještajnih podataka o strateškoj opremi Ukrajine i njenih partnera”, stoji u izvještaju.

Kako se čini, jedna se grupa “priprema za novu destruktivnu kampanju”, prenosi BHRT.

Otkrića su objavljena u vrijeme kada Rusija raspoređuje nove snage na frontu u istočnoj Ukrajini, prema zapadnim sigurnosnim zvaničnicima.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov je prošlog mjeseca upozorio da bi Rusija mogla povećati intenzitet svojih vojnih djelatnost.

Ruska ambasada u Washingtonu nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom.

Stručnjaci tvrde da taktika kombiniranja vojnih operacija s kibernetičkim odgovara prijašnjim ruskim postupcima.

Sofisticirana hakerska grupa

Microsoft je otkrio da je osobito sofisticirana ruska hakerska grupa, poznatija kao Sandvorm, testirala “nove sposobnosti u obliku ransomvera. One se mogu iskoristiti u destruktivnim napadima na organizacije izvan Ukrajine koje obavljaju ključne funkcije u ukrajinskim linijama snabdijevanja”.

Napad ransomverom u pravilu uključuje hakerski upad u organizaciju. Potom se podaci šifriraju i iznuđuje novac kako bi organizacija povratila pristup vlastitim podacima.

Ucjenjivački softver se također koristio kao paravan za štetnije kibernetičke aktivnosti, uključujući naprosto brisanje svih podataka.

Microsoft je od januara 2022. otkrio najmanje devet takvih softvera za brisanje podataka i dvije verzije ransomvera koje su korištene protiv više od 100 ukrajinskih organizacija.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare