Svijet

Upozorenje Zapadu: Ne smijemo potcijeniti rusku vojsku. Oni i ne broje mrtve

Estonska premijerka Kaja Kallas poručila je ostalim zapadnim zemljama da prave grešku ako potcenjuju rusku vojnu moć u Ukrajini.

“Čula sam da se priča, znate, da više ne postoji prijetnja jer su se iscrpili”, kazala je Kallas za AP.

“Ne, nisu! Imaju još puno vojnika koji mogu da dođu i bore se. Oni ni ne broje živote koje gube. Ne broje ni artiljeriju koju tamo gube”, istakla je ona.

“Ne mislim da bi trebalo da ih potcijenimo na duži rok i mislimo da oni ne mogu da nastave”, rekla je Kallas.

Pozvala je i Evropu da osigura progon osoba koje čine ratne zločine i pokušavaju da sprovedu genocid, prenosi B92.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, istakla je Kallas, je do sada izbjegao bilo kakvu kaznu za pripajanje poluostrva Krim 2014. godine, kao i za podržavanje oružane pobune u regionu Donbas, u kojoj je poginulo preko 14.000 ljudi čak i prije ovogodišnjeg početka rata u Ukrajini.

Kallas je upozorila i da bi bila greška pregovarati o mirovnom sporazumu u kojem bi se Ukrajina odrekla dijela teritorije.

“Bitno je da ne počinimo ponovo istu grešku kao što smo učinili na Krimu, u Donbasu, u Gruziji… Istu smo grešku učinili već tri puta, govoreći da je cilj pregovarati, mirovni sporazum.

Jedino što Putin čuje od toga je “Ja ovo smijem da radim jer neće uslijediti nikakva kazna'”, rekla je Kallas i dodala da se “svaki sljedeći put ponavlja s više ljudske patnje nego prošli put”.

Estonska premijerka smatra i da nije problematično što sankcije pogađaju ruske građane, dok za sada nemaju nikakvog utjecaja na Putina.

“Mislim da ruska populacija mora da oseti posljedice, jer kad pogledate, podrška Putinu je vrlo visoka”, kazala je ona.

“Ruski vojnici se hvale zločinima pred svojim ženama i majkama. I ako žene i majke kažu: “u redu je šta radiš tamo”… Mislim, ovo je također rat koji Rusija i ruski narod održavaju u Ukrajini”, zaključila je Kallas.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare