Svijet

Vode žestoke bitke s Rusima u gotovo uništenom Mariupolju. Ko su članovi jedinice Azov?

Sedmicama se južni lučki grad Mariupolj u Ukrajini odupire ruskom napadu, kojem se suprotstavlja nacionalistički bataljon od blizu 800 dobrovoljaca, piše BBC.

Azovska jedinica formirana je kako bi se oduprla separatistima koje podržava Rusija i koji su zauzeli područja istočne Ukrajine 2014. godine. Ime je jedinica dobila Azovskom moru na kojem se nalazi Mariupolj.

Za Ukrajince su ti branitelji heroji, koji se bore protiv daleko brojnijih ruskih osvajača i gube živote u bombardiranju u kojem je ubijeno više od 2.000 civila Mariupolja i oštećeno blizu 90 procenata zgrada u gradu.

Za Rusiju, oni su neonacisti čije porijeklo leži u neonacističkoj skupini pod nazivom “Patriot of Ukraine”. Nose oznake “Wolfsangela”, koje su koristile zloglasne nacističke SS jedinice, a favoriziraju neonacisti.

No, jedinica kaže da predstavlja samo prva slova slogana Nacionalna ideja.

Izvorne ekstremističke vođe dobrovoljaca Azov sada su nestali, a bataljon je dio ukrajinske Nacionalne garde, pod službenim nadzorom i komandom vlade, kažu lokalni zvaničnici.

Ukrajina se posljednjih godina obračunala s neonacistima, a u parlamentu nema nacionalističkih stranaka, prenosi BBC.

Bataljon trenutno privlači široku mješavinu nacionalista, ultranacionalista i drugih mladića ujedinjenih odbojnošću prema Rusiji. Polovina ih dolazi s istoka, a mnogi govore ruskim, navodi BBC.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare