Svijet

Zapanjujući detalji o moćnom šefu ukrajinske firme: Kako se usudio?

Zapanjujući detalji o šefu ukrajinske firme vjačeslav portret

Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) izvijestila je 1. februara da je Vjačeslav Bohuslajev, šef ukrajinskog giganta za proizvodnju zrakoplovnih motora Motor Sich, finansirao ruske predstavnike u regiji Donjeck čak i nakon početka invazije na Ukrajinu, plaćanjem poreza i taksi te saradnjom s firmom koja je isporučivala komponente za avione ruskim vojno-industrijskim poduzećima. Ovi zapanjujući detalji o šefu ukrajinske firme odjeknuli su poput bombe.

SBU je došao do šokantnog otkrića. Ruski čelnici u Donjecku primili više od četiri miliona dolara u obliku poreza na prodaju avioproizvoda.

Istraga je pokazala da je novac dobijen od poreza ruska vojska koristila za finansiranje ofanzivnih operacija. I to na istočnim linijama ratišta ruskog rata protiv Ukrajine.

Tokom pretresa, istražitelji su pronašli dva tuceta medalja i počasnih nagrada koje su Bohuslajevu dodijelile ruske institucije. Tu je i dekret Vladimira Putina iz 2004. kojim mu je dodijeljen ruski Orden prijateljstva.

Uhapšen u oktobru 2022. Bohuslajev ostaje u pritvoru pod sumnjom da je omogućio aktivnosti terorističke organizacije. Od ranije je poznato da Bohuslajev ima rusko državljanstvo i imovinu u Rusiji.

Ukrajinu zadnjih sedmica potresa niz skandala zbog kojih su smijenjeni i neki ključni zvaničnici. Zbog različitih malverzacija sklonjeni su i neki vrlo ugledni ljudi u Ukrajini. Bohuslajev je još jedan u nizu.