povukli iz Hersona ukrajinska vojska u hersonu
Svijet

Zašto su se Rusi povukli iz Hersona bez borbe?

Penzionisani vicemaršal Britanskog ratnog zrakoplovstva RAF-a Sean Bell je za Sky News rekao da rusko povlačenje snaga iz Hersona “odgovara objema stranama”. Govoreći o oslobođenju Hersona od ruske okupacije,

“To je bio jedini glavni grad neke regije koji je Rusija okupirala, što znači da je povlačenje iz njega značajan korak unazad za Rusiju. Što se pak tiče Ukrajine, sjajno je vidjeti slavlje u Hersonu nakon skoro devet mjeseci ruske vladavine”, rekao je Bell.

“Pred ukrajinskim snagama je i dalje puno posla u Hersonu. Nema sumnje da su Rusi za sobom sigurno ostavili mine. Vjerovatno je i dosta ruskih vojnika zapelo prilikom povlačenja, pa se sad pokušavaju uklopiti”, rekao je penzionisani visoki oficir RAF-a.

Iz vojne perspektive, rekao je, povlačenje Rusa iz Hersona vjerojatno odgovara objema stranama. “Rusi se, naime, bore u cijeloj Ukrajini, ali najviše su fokusirani na Donbas. Ondje se vode žestoke borbe i tamo šalju nove regrute jer trpe teške gubitke, a ne napreduju puno”, rekao je.

“U međuvremenu, imali su oko 30.000 vojnika koji su zapeli u Hersonu i nisu radili Bog zna šta. Zbog toga povlačenje iz Hersona, i to na uredan način, bez puno gubitaka, omogućava Rusima da ih pošalju u Donbas, gdje bi Ukrajincima mogli zadati velike glavobolje”, pojašnjava.

“Iz ukrajinske perspektive, Herson je bio njihovih glavni cilj i ondje sigurno nisu priželjkivali borbu za grad. To bi bila brutalna bitka. I zato je povlačenje iz Hersona dobro za obje strane”, rekao je Bell.

Dodao je kako se čini da ruske snage utvrđuju svoje pozicije u Donbasu u pokušaju zaštite područja koje su dosad osvojili.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare