Svijet

Rusi optužuju Ukrajince, oni uzvraćaju: “Mafijaški obračun ili pokušaj da se riješe svjedoka”

Rusija je optužila Ukrajinu za izvođenje ciljanih napada u gradovima Herson i Lugansk protiv najviših lokalnih zvančnika koji su sarađivali s Moskvom.

Najmanje pet projektila raketnog sistema HIMARS obrušilo se na zgradu središnje uprave u Hersonu, koju su ruske trupe okupirale u martu nakon što su stigle s Krima. Video s mjesta događaja pokazao je dim kako iz kompleksa.

Poginuo tužitelj

Na drugom kraju zemlje, u istočnom gradu Lugansku, proruski tužitelj poginuo je zajedno sa svojim zamjenikom kada je njihova kancelarija dignuta u zrak. Uzrok eksplozije nije odmah bio jasan.

Ruska novinska agencija Itar-Tass objavila je da je Sergej Gorenko preminuo na mjestu nesreće. Bio je glavni tužitelj takozvane Narodne Republike Lugansk, marionetskog režima koji je uspostavila Rusija 2014. godine u susjednoj državi.

Viši savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, Mihailo Podoljak, rekao je da Ukrajina ne stoji iza misteriozne eksplozije u petak u Lugansku.

"Uzrokovana je unutarnjom mafijaškom razmiricom ili je pokušaj da se riješe svjedoka", sugerirao je on.

"Uklanjanje takozvanog 'glavnog tužitelja LNR' i njegovog zamjenika treba smatrati obračunima lokalnih organiziranih kriminalnih grupa koje nisu mogle podijeliti opljačkanu imovinu prije bijega velikih razmjera", objavio je Podoljak na Twitteru.

Dodao je:

“Ili je čišćenje svjedoka ratnih zločina od strane Ruske Federacije. Istraga će pokazati…”

Uznemirujući napadi

Dvostruki napadi vjerojatno će uznemiriti ruske lokalne opunomoćenike u Ukrajini.

Kremlj je planirao organizirati referendume u Hersonu i susjednoj regiji Zaporožje, kao i u Donjecku i Lugansku, koje Moskva djelomično kontrolira osam godina.

No, te mjere "izgradnje" države, u kojima bi se okupirana područja pripojila Rusiji, odbačene su kao rezultat vojnih poraza.

Ukrajinske oružane snage ponovo su zauzele gotovo cijelu regiju Harkova u zapanjujućoj protuofanzivi.